Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slučaj vladike Filareta


Čini se da je slučaj vladike Filareta ovih dana jedno od najvažnijih državnih pitanja u Srbiji, koje nije zaobiđeno ni tokom susreta ministara spoljnih poslova Srbije i Crne Gore u Beogradu Vuka Jeremića i Milana Roćena:

“Kako bismo to mogli zaobići?! Predlagao sam da se zajedničkim snagama obratimo na relevantne međunarodne adrese i pokušamo da prevaziđemo ovu situaciju koja je stvorena. Nije bilo, sa ove strane, reakcije.”

“Početkom ove nedelje je upućen i zvanični demarš Republici Crnoj Gori iz Ministarstva spoljnih poslova i od tada smo nekoliko puta imali priliku da razgovaramo telefonom.”

“Samo da dodam, kolega Jeremić je možda upotrebio prejaku riječ “demarš”. Hoću da ponovim da je upućen na pogrešnu adresu.”

“Hajde opet da dodam da, ipak, imamo taj stepen slaganja - treba da prevaziđemo ovaj problem. Došlo je do demarša i to je nešto što moramo da prevaziđemo zajednički.”

U Beograd, kako nam je rečeno u kancelariji Vlade Srbije za pridruživanje EU, nije stigao odgovor Brisela na pismo srpskog premijera Vojislava Koštunice najvišim evropskim zvaničnicima, u kome traži pomoć u rešavanju slučaja vladike Filareta. Istovremeno, Filaret na granici sa Crnom Gorom najavljuje radikalizaciju protesta, navodeći da će, ukoliko mu se ne obrati neko od zvaničnika Crne Gore, od "nedelje prekinuti i uzimanje vode i lekova". Ministar vera Srbije Radomir Naumov očekuje da će zvaničnici EU savetovati crnogorskim vlastima da Filareta puste da pređe granicu:

“Da zvaničnici EU na isti način kao što su crnogorskim vlastima sugerisali da se zabrani njegov dolazak, očekujem da im ta ista EU, u ime svih tih razloga, savetuje da ga puste da uđe.”

Ambasadorka Crne Gore u Srbiji Anka Vojvodić smatra da su srpski zvaničnici ispolitizovali slučaj vladike Filareta. Ipak, ambasadorka navodi da crnogorska Vlada pokušava da pronađe rešenje:

“Čini mi se da je najviše tome doprinelo to što je rekao predsednik, gospodin Vujanović - da bi se u atmosferi koja nije usijana na ovaj način moglo vidjeti kako objasniti EU i, eventualno, Haškom tribunalu taj slučaj kao iznimku i riješiti ga u nekim drugim okolnostima.”

Podsećamo, Vladika Filaret je označen kao jedan od pomagača haških begunaca i nalazi se na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje EU. Preporuka EU Crnoj Gori da Filareta pusti na svoju teritoriju bio bi jedini način da se udovolji zahtevima srpskog vladike, budući da je haški sud odbio molbu srpskih vlasti da ga skine sa spiska. Podsećamo na odgovor portparolke glavne tužiteljke haškog suda Olge Kavran na naše pitanje kada i na koji način neko može biti skinut sa spiska:

“Kada ne bude više ljudi koji su u bekstvu neće biti ni spiska.”

Jelena Milić iz Foruma za međunarodne odnose ne isključuje mogućnost eventualnog dogovora sa evropskim zvaničnicma, kako bi slučaj vladike Filareta bio rešen. Ipak, ona podseća da Crna Gora, odlukom da ga ne pusti na svoju teritoriju, ispunjava svoje međunarodne obaveze:

“Volela bih da podsetim da je EU zaista položila veliki kredibilitet u jednom vrlo rizičnom procesu razdvajanja državne zajednice i sprovođenju crnogorskog referenduma – usudila bih se reći da su Crnogorci, građani i rukovodstvo, tom prilikom prošli kroz iglene uši i da je Crna Gora stvarno ispunila sva očekivanja od strane EU. Mislim da bi sada svako ponašanje međunarodne zajednice koje bi na neki način degradiralo tu činjenicu ili crnogorsku državnost bilo kontraproduktivno po nju samu.”

Vladika Filaret je prošle noći, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, smešten u prijepoljsku bolnicu, ali je van životne opasnosti. Srpski vladika je počeo štrajk glađu 28. avgusta na granici Crne Gore i Srbije kod mesta Lanče pošto mu je bio zabranjen ulazak u Crnu Goru jer se nalazi na listi osoba za koje se sumnja da pomažu haškim beguncima.
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG