Dostupni linkovi

Posle spektakularnog hapšenja,Terzić pušten


Odmah po privođenju bivšeg okružnog tužioca Radeta Terzića, pre dva meseca, trinaest nevladinih organizacija u Srbiji to hapšenje je okarakterisalo kao kampanju koju vodi deo vlasti u Beogradu kako bi se sakrila politička pozadina atentata na srpskog premijera Zorana Đinđića. Biljana Kovačević Vučo, iz Komiteta pravnika za ljudska prava, za naš program kaže da je ceo tok postupka protiv tužioca, zaključno sa odlukom suda da Terzić izađe na slobodu, potvrda te teze:

“Uz svo poštovanje, objašnjenje suda da se zapravo nastavlja postupak protiv njega mislim da je to neka vrsta 'kontrole štete'. Jer, onog trenutka kada je uhapšen Rade Terzić svima je bilo jasno da se radi o političkom slučaju. On je uhapšen i optužen da je član zemunskog klana. To je sasvim druga formulacija, i pravno i životno, u odnosu na ovo što smo sada čuli od Specijalnog suda – da se istraga protiv njega vodi zbog eventualne zloupotrebe službenog položaja. To je potpuno druga kvalifikacija i drugo delo i ovaj slučaj pokazuje koliko je pravosuđe i tužilaštvo politizovano i trulo. Mislim da za ovo hapšenje Terzića neće niko odgovarati i da će se pustiti da ode u zaborav.“

Od presude optuženima za ubistvo srpskog premijera, kao i pre toga, u opticaju su dve suprotstavljene priče: advokati porodice Đinđić, njegovi prijatelji i nekadašnji saradnici iz Demokratske stranke insistiraju da se rasvetli politička pozadina ubistva, dok u vladajućoj Demokratskoj stranci Srbije traže da se istraži puštanje vođa Zemunskog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića iz pritvora, koji su kasnije izveli atentat. Kroz ovaj drugi zahtev, smatra Biljana Kovačević Vučo, deo vlasti pokušao je da skrene priču sa političke pozadine atentata na Đinđića:

“Hapšenje Radeta Terzića je bilo hapšenje, da tako kažem, Zorana Đinđića, udarac na njega. To je bio pokušaj završetka one priče da je Đinđić stradao od svojih – da se nije družio sa kriminalcima i da im nije popuštao ne bi bio ubijen. To, zapravo, DSS od samog početka stalno radi.”

Sa druge strane Đorđe Mamula, funkcioner Demokratske stranke Srbije i bivši potpredsednik parlamentarnog Odbora za pravosuđe, odbacuje tvrdnje nevladinih organizacija da se radi o političkom podmetanju i ocenjuje da je proces protiv bivšeg tužioca Terzića zasnovan isključivo na pravu:

“Sudska vlast je nadležna da odlučuje o svim sudskim sporovima, svim predmetima. Mislim da komentarisanje ukidanja pritvora okrivljenom Radetu Terziću već zalazi u ometanje pravde, pritisak na sud – to je u nekim zemljama krivično delo ometanja pravde. To je još u fazi istrage i treba sačekati da se završi. Kada je reč o sudskoj istrazi znači da postoji osnovana sumnja. Sve što je pred sudom i u nadležnosti sudskih vlasti. Naša zemlja je primljena u Savet Evrope što znači da je demokratska država.”

I pored ovih tvrdnji nevladine organizacije smatraju da je tužilaštvo zloupotrebljeno za obračun sa političkim neistomišljenicima, što tvrdi i Biljana Kovačević Vučo:

“Evidentno se skretala pažnja sa eventualnog utvđivanja odgovornosti Vlade, ne samo Koštunicine nego i određenih ljudi koji su sve vreme opstruiralim optužnicu i suđenje pred Specijalnim sudom podmećući razne teorije. Na kraju, kad se došlo do političke pozadine i kada je bilo evidentno da mora nešto da se uradi cela priča je izokrenuta i Terzić je uhapšen.”

Specijalni sud saopštio je da je Rade Terzić pušten iz pritvora jer više nema opasnosti da bi mogao da utiče na svedoke, jer su oni u međuvremenu saslušani, i da se istraga protiv njega nastavlja.
Interesantno je da je su hapšenje Terzića na licu mesta ispratili mediji, što nije uobičajeno, pa je reagovalo i Udruženje tužilaca Srbije čiji predsednik Veljko Rakić je ocenio da je privođenje učinjeno na neprihvatljiv način:

“Ocenili smo da je način hapšenja koje je na taj način sprovedeno, sa kamerama i onako kako je javnost imala prilike da vidi, nije bio potreban. Na taj način se mogla narušiti pretpostavka njegove nevinosti i da se utiče na fer suđenje. To je bilo samo privođenje i od toga nije trebalo praviti spektakl.”

Nakon okončanja istrage, tužilaštvo će odlučiti da li će protiv Radeta Terzića biti podignuta optužnica.
XS
SM
MD
LG