Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Strogo kontrolisana upotreba uranijuma


Putin je kazao da Rusija želi da poveća broj nuklearnih reaktora sa sadašnjih 30 na 60 u narednih dvadeset godina, odnosno da se udeo nuklearne energije u proizvodnji struje uveća sa 16 na 25 odsto.
Istovremeno, Rusija nastoji da proširi u inostranstvu posao u konstruisanju i obezbeđivanju goriva za nuklearne reaktore, ali joj za to nedostaje uranijum. Australija raspolaže sa 40 odsto njegovih svetskih rezervi. Putin je istovremeno odbacio mogućnost da će uranijum biti korišćen za druge namene.

"Rusija ima dovoljno sopstvenog nuklearnog materijala za vojne potrebe. Štaviše, mi posedujemo višak nuklearnog materijala koji izvozimo u SAD i onda ga zajedno reprocesuiramo i prodajemo na tržištu. Dakle, oni koji govore o mogućnosti da će Rusija koristiti uranijum iz Australije za vojne potrebe, ili ne razumeju ovo pitanje, ili žele sračunato da otežaju saradnju između naše dve zemlje", istakao je Putin.

Rusija je potpisala sporazum sa SAD 1993. da godišnje izveze oko 30 tona obogaćenog uranijuma dobivenog od demontiranih nuklearnih projektila i ostale opreme nakon dogovora sa NATO-om o smanjenju nuklearnog naoružanja. Ovaj materijal se reprocesuira u SAD tako da se koristi za civilne potrebe. Pomenuti ugovor važi do 2013. godine, tako da Rusija svoje u međuvremenu povećane potrebe za uranijumom mora da zadovolji na drugoj strani.
Australijski premijer Džon Hauard o spekulacijama da će uranijum iz njegove zemlje biti korišćen za vojne potrebe Rusije.

"Moj stav prema tim procenama je da su one pogrešne. Biće striktno kontrolisana upotreba uranijuma koji prodajemo Rusiji".

Australija je potpisala sa još 30 zemalja sporazum koji garantuje da se uranijum koji im prodaje koristi za civilne potrebe.
Najveći deo njenog izvoza odlazi u SAD, EU, Japan i Južnu Koreju.

Rusiji će ovaj sporazum sa vlastima u Kanberi pomoći u njenom nastojanju da bude među vodećim svetskim silama u proizvodnji nuklearne energije za civilne potrebe. Kremlj je prošle godine potpisao sporazum sa Kazahstanom, koji poseduje 15 procenata svetskih rezervi uranijuma, o njegovom obogaćivanju i razvoju nove generacije komercijalnih nuklearnih reaktora za izvoz.

Do sada je Rusija razmatrala gradnju nuklearnih postrojenja sa Kinom, Indijom, Egiptom, Marokom, Namibijom i Vijetnamom. Moskva je potpisala sporazum sa 13 zemalja o snabdevanju nuklearnim gorivom za civilne potrebe.
XS
SM
MD
LG