Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Diplomatija kritikovana zbog nereagovanja


Libaralna partija Crne Gore oštro je kritikovala šefa diplomatije Milana Roćena zato što je nakon svih uvreda na račun Crne Gore od strane visokih zvaničnika srbijanske Vlade otišao u uzvratnu posjetu Beogradu. Portparol stranke Enisa Harović je navela da umjesto odlaska u Beograd šefa diplomatije Vlada Crne Gore je trebalo da raspravlja o mjerama zaštite dostojanstva i suvereniteta države Crne Gore:

„U trenutku dok Crna Gora čeka javno izvinjenje Srbije sa visokog nivoa crnogorski ministar inostranih poslova sa odsustvom državničkog dostojanstva odlazi u zvaničnu posjetu Srbiji prije nego li su se izjasnili o tome srpska Vlada i njen premijer. Nije prvi put da naši zvaničnici trčeći ka Beogradu zaboravljaju da je mjera ljudskog kvaliteta u mjeri samopoštovanja, pa i mjera ozbiljnosti jedne države leže u odlučnosti da se očuva integritet i njeno dostojanstvo. U žurbi da nepropusti let za Beograd naš ministar vanjskih poslova vjerovatno nije primijetio da ćutanje srpskog premijera svakako da nije ništa drugo do odobravanje izjava svog savjetnika i ministra.“

Štrajk glađu srpskog episkopa Filareta, kome je zabranjen ulazak u Crnu Goru, izazvao je reakcije srpske Vlade pri čemu je ministar Ilić nenajavljeno otkazao susret sa kolegama iz Crne Gore, a savjetnik srpskog premijera Aleksandar Simić nazvao Crnu Goru kvazidržavom. Nakon što je ambasadorka Crne Gore u Beogradu Anka Vojvodić uputila zahtjev Vladi Srbije za izvinjenje izvinjenja su putem medija uputili članovi Vlade Srbije koji pripadaju Demokratskoj stranci. Nasuprot tome, Aleksandar Simić je u naknadnoj izjavi ostao pri stavu da je za njega Crna Gora kvazi država:

„Što se tiče moje izjave o kvazidržavi ona upravo i odslikava jedno stanje, država koja se još nije kvalifikovala za civilizacijske nivoe. Jer država koja nepoštuje osnovna ljudska prava zapisana u međunarodnim dokumentima Ujedinjenih Nacija i Saveta Evrope i sudska prava koja prevazilaze suverenitet jedne države ne može da bude država koja ima potpuni civilizacijski i kulturološki nivo kao i ostale države članice.“

Ovim povodom se oglasio i potpredsjednik Demokratske partije socijalista Svetozar Marović koji je u intervjuju In Televiziji odgovorio na direktno pitanje da li očekuje izvinjenje premijera Vojislava Koštunice Crnoj Gori nakon uvreda njegovog savjetnika:

„Ako me pitate iskreno ne. Ne, zato što on nije ni javno priznao Crnu Goru lično, niti joj je poželio neki napredak i prosperitet što bih ja uvijek uradio Srbiji, na primjer. Jedina politička grupacija koja je podržala Simićevu kvalifikaciju na račun Crne Gore je Srpska lista koja je u saopštenju, između ostalog, osudila vladajuće partije i opoziciju u Crnoj Gori koji su kritikovali Simićeve uvrede. „Činjenica da su Crnoj Gori uputili funkcioneri u Vladi Srbije iz Demokratske stranke, a ne i oni koji pripadaju strankama čiji su funkcioneri iznijeli uvrede nije dovoljno“, kaže za naš radio funkcioner Demokratske partije socijalista Dragan Kujović:

„Sasvim je jasno da je to ono što misli Koštunica odavno i što nije prestao da misli i sada samo govori njegov savjetnik u liku nekog tamo Simića. To je do juče govorio Samardžić koji je sad član Vlade, pa prethodno Jočić koji je sada ministar. Nije dovoljno to što se izvinjavaju predstavnici Demokratske stranke. Jeste to za uvažavanje, jeste to za vjerovanje da oni ne misle tako i to treba da učini predsjednik Vlade jer je njegov činovnik koji u ime njega govori iz kabineta.“

Kujović smatra da političko i nepolitičko djelovanje dijela srpskih zvaničnika predstavlja specifičan test i državu Crnu Goru:

„To su probni baloni. Testovi koji idu prema Crnoj Gori koliko je vlast snažna i moćna da se odupre takvim jednim nepolitičkim pritiscima, političkim ispitivanjima. Crnogorska vlast mora da pokaže da je odlučna da se zaštiti i da je moćna da se zaštiti od takvih pritisaka i svega onoga što je pokušaj razvodnjavanja onoga što smo na referendumu stekli kao nezavisnost i suverenost.“
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG