Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BEČ


Veleposlanik Austrije pri UN u Ženevi i bivši izaslanik EU za Kosovo Wolfgang Petritsch ocijenio je na opasnost podjela unutar Europske unije oko budućeg statusa Kosova.. On je priznao da su točne kritike Beograda da bi proglašavanje nezavisnosti Kosova bilo kršenje međunarodnog prava."Formalno govoreći, tu bez imalo sumnje ima nečeg. Međutim, mora se sagledati situacija", rekao je on, podsjećajući da je kao posljedica NATO-ve intervencije 1999. razvijena međunarodna teza o odgovornosti svake države da zaštiti svoje gradane.
"Tu odgovornost je Srbija eklatantno prekršila na Kosovu tijekom 90-ih, primjerice tako da je sustavno protjerala 850.000 Albanaca, što je očito bilo unaprijed planirano. Tu je Milošević izgubio moralno pravo da nastavi kao da se ništa nije dogodilo. Osim toga, , netko iz Beograda mora mi jednom konačno objasniti što se želi ponuditi 2 milijuna građana, kako bi oni odustali od nezavisnosti i ostali u Srbiji. Bojim se da neću dobiti zadovoljavajući odgovor,” naglasio je Petritsch.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG