Dostupni linkovi

Reagovanja na izjavu Prorokovića


Radovan BOROVIC, Gëzim BAXHAKU

Koju tajnu ili možda strategiju kriju zapaljive izjave ministara iz redova Demokratske stranke Srbije o NATO-u, i njegovoj budućoj državi na Kosovu i traženju povratka srpskih vojnika i policajaca u pokrajinu.

Državni sekretar za Kosovo Dušan Proroković je 'Njujork tajmsu', rekao da je Srbija spremna na oštre mere kako bi sprečila nezavisnost Kosova , ubrajajući i raspoređivanje srpskih snaga u pokrajini, što ovaj list tumači kao spremnost Srbije da upotrebi silu: Proroković je danas u izjavi nacionalnoj agenciji pojasnio:

“Nabrojao sam koji će sve pravni akti sporazuma biti prekršeni u slučaju da Albanci samoproglase nezavisnost Kosova i kakve probleme sve to može doneti regionu u narednom periodu. O našoj eventualnoj reakciji u takvom slučaju odlučivaće Vlada i Skupština.”

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je ocenio kao štetne izjave o tome da Vojska Srbije treba da se vrati na Kosovo:

“Nemam razumevanja za sve one političare koji danas šalju vojsku bilo gde. Smatram da je vreme u kojem smo mi slali tuđu decu u ratove davno prošlo za nama. Ne mislim da gospodin Proroković reprezentuje ovu Vladu sa tim izjavama - mislim da te izjave nisu utemeljene u Vladi. S druge strane, kakav će biti politički odgovor na situaciju koja bi dovela do nezavisnosti Kosova ili neke unilateralne nezavisnosti Kosova u ovom trenutku teško mogu da vam kažem - to se još uvek razmatra. Ne očekujem da možemo samostalno da damo bilo kakav vojni odgovor jer smo na sve vojne odgovore proteklih 15 godina prolazili veoma prepoznatljivo – svi znate kako se to završavalo.”

Ministar Šutanovac je ipak potvrdio da bi Srbija definitivno promenila svoj odnos prema državama koje bi eventualno jednostrano priznale nezavisnost Kosova i Metohije, ali je dodao da ne bi došlo do prekida diplomatskih odnosa niti proterivanja ambasadora tih zemalja. Analizirajući šta bi Srbija mogla uraditi u slučaju proglašenja nezavisnosti, vojni analitičar Zoran Dragišić ocenjuje da su poruke pojedinih političara o slanju srpskih vojnika i policajaca na Kosovo, "neracionalne ":

“Mislim da ovakve poruke koje stižu, koje su nerazumljive, nelogične, neracionalne, mogu samo da izazovu konfuziju umesto da dovedu do nekakvog rešenja koje bi bilo prihvatljivo – koje bi za Srbiju bilo dobro a za Albance prihvatljivo. Mislim da je to potpuna besmislica i da bi tih 999 srpskih vojnika i policajaca, lako naoružanih, mogli samo da postanu “lake mete” albanskim teroristima - bezbednost ne bi mogli da pruže ni sami sebi a kamoli srpskim enklavama.”

Kako se Kosovo približava “konačnom statusu'', nakon 120 dana ponovljenih pregovora nastavljena je oštra vojno-diplomatska retorika. Ministar prosvete i visoki funkcioner Koštuničine Demokratske stranke Srbije Zoran Lončar ponovio je da će Srbija poništiti svaki akt o jednostranoj nezavisnosti Kosova i Metohije i da nikada neće prihvatiti stvaranje prve NATO države na svojoj teritoriji:

“I zato je pravo pitanje kako nazvati tvorevinu u kojoj komadant NATO pakta ima “ovlašćenje da bez ičijeg mešanja ili obaveze traženja dozvole učini sve što ceni da je neophodno i pravilno, uključujući i upotrebu vojne sile”. Ili, ako to nije prva NATO država, kako bi potparol NATO-a nazvao tvorevinu u kojoj po aneksu 11. komadant NATO snaga ima vlast za “upotrebu sve neophodne sile kada je to potrebno i bez daljih sankcija, mešanja ili traženja dozvole”.”

Međutim, ovde Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose primećuje i drugu dimenziju oštre retorike:

“Pre svega neka vrsta utvrđivanja savezništva sa Rusijom i potvrđivanja te “crvene linije” koju je Beograd uspostavio nego što je to razmatranje realnih mogućnosti. Indirektno, to je priznavanje slabosti i bežanje od, možda, izbora neke nove strategije i pristupa Zapadu. Sve u svemu, kratkoročno to treba gledati kao pokušaj utvrđivanja pozicije u pregovaračkom procesu, a dugoročnije kao skupljanje alibija.”

Reagovanje Prištine na prvobitnu Prorokovićevu izjavu

Direktor kancelarije za informisanje UNMIK-a, Aleksandar Ivanko smatra da su takve izjave neodgovorne, imajući u vidu da su na Kosovu razmeštene međunarodne bezbednosne snage.

«Mi ovo vidimo kao neodgovornu izjavu, ali treba podsetiti da mi ovde imamo KFOR i UNMIK policiju kao jedine organe odgovorne za bezbednost i mir na Kosovu», rekao je Ivanko.

Izjavu Prorokovića neozbiljnim smatra i vlada Kosova, kaže za naš program savetnik i novi portparol premijera Kosova Agima Čekua, Avni Arifi.

«Međutim takva izjava ipak govori o mnogo čemu. Prvo da u Srbiji nije bilo demokratskih promena i da su promene mnogo manje u odnosu na one koje su neki očekivali», kaže Arifi i dodaje da je to retorika koja se može porediti sa retorikom režima koji je naneo toliko patnji i nasilja regionu.

«To istovremeno govori i o platformi na osnovu koje vlada Srbije želi da izgradi budućnost Balkana i regionalne bezbednosti. Znači radi se o platformi nasilja i rata. To je platforma za koju ovaj deo Evrope smatra da je prevaziđena i zato imamo mnogo razloga da verujemo da su takve izjave neozbiljne i neostvarljive.»

Podpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, Rada Trajković smatra da izjave, poput izjave Prorokovića, ako su tačne treba da zabrinu ne samo srpsku zajednicu vec i vladu Srbije.

«Ukoliko je ta izjava tačna, zaista zabrinjava i treba da zabrine i srpsku državu i posebno nas na ovom području».
Ona ističe da sve odluke o budućem statusu Kosova treba da se donesu na Savetu bezbendosti Ujedinjenih nacija i da su sve odluke izvan najvišeg organa UN-a u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da samim tim predstavljaju problem u smislu legitimiteta i legaliteta.

«Tako otprilike i gospodin Proroković na nelegalan čin odgovara sa nečim što je u suštini isto tako nešto što prevazilazi pre svega kapacitete i mogućnosti države Srbije, jer mi znamo da se na ovom prostoru nalazi NATO, na ovom prostoru se nalaze i 90 odsto albanskog stanovništva. Mi znamo realnost u kojoj Srbi žive i za svaku odgovornu državnu srpsku politiku važna je pre svega borba za očuvanje Kosova i Metohije, ali i to da se razgovori o budućnosti Kosova i Metohije odvijaju na legalan i legitiman način, dok ima Srba. Bojim se da ovakav način komunikacije ne daje mnogo prostora za organizaciju života srpske zajednice».
XS
SM
MD
LG