Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Signali ili pretnja silom?


Priredila Sabina CABARAVDIC

International Herald Tribune, koji kosovskoj nezavisnosti ustupa veliki prostor, piše kako je Srbija spremna primjeniti i silu kako bi spriječila zapadne zemlje da priznaju nezavisnost Kosova. List kao izvor navodi državnog sekretara za Kosovo Dušana Prorokovića koji je predočio niz oštrih mjera – razmještanje sigurnosnih snaga na Kosovu, blokadu granica i ekonomski embargo.

Proroković je, kako piše IHT, "upozorio da bi jednostrano zapadno priznanje Kosova Srbiji dalo pravo da poništi osam godina star sporazum izmedju NATO i tadašnje jugoslavenske vlade kojim je regulirano povlačenje srpske vojske s Kosova.

"U slučaju proglašenja nezavisnosti, sporazum iz Kumanova prestaje važiti, a naša se vojska može vratiti bez pravnih ograničenja. Može preći granicu i kretati se cijelim Kosovom", navodi IHT Prorokovićeve riječi.

Paralelno londonski Finacial Times objavljuje interview s ministrom vanjskih poslova, Vukom Jeremićem, koji jasno kaže kako Srbija neće prijetiti vojnom akcijom na Kosovu. iako smatra da bi proglašenje nezavisnosti moglo otvoriti Pandorinu kutiju sigurnosnih problema na Balkanu, Jeremić tvrdi da beograd neće ni vojnim ni policijskim snagama izazivati destabilizaciju.

"Primjenićemo sva pravna i diplomatska sredstva, ali ne i sigurnosno-odbrambena", kazao je Jeremić FT, koji je za londonski list posebno podcrtava protivljenje njegove zemlje "odvajanju Kosova". On je dodao da je "mjenjanje granica u redu dok postoji saglasnost obje strane, ali ukoliko se jedna "ne slaže, onda je to nasilna promjena granica", kaže ministar vanjskih poslova.

"Kako srpske snage misle preći preko jedinica NATO u regionu, i što će učiniti ako budu izložene otvorenom sukobu?", pitanje je koje u IHT postavlja vanjskopolitički savjetnik kosovskog premijera Agima Qekua, Borut Grgič. Odgovarajući na Prorokovićeve izjave, Grgič kaže da okupacija Kosova ne dolazi u obzir, jer bi je medjunarodna zajednica blokirala. On takodje tvrdi da Prorokovićeva izjava neće spriječiti kosovske lidere da zatraže priznanje nezavisnosti po završetku pregovora, u decembru ove godine.
XS
SM
MD
LG