Dostupni linkovi

Uručen protest Crne Gore Srbiji


„Jedino objašnjenje koje sam danas dobila u Ministarstvu inostranih poslova je da treba da budemo sigurni da to nije stav Vlade Srbije. Ja bih željela da sve okolnosti ukazuju da to nije tako i da je to lako racionalno prihvatiti. No, ne možemo zaboraviti da se radi o savjetniku premijera i o ministru iz njegovog kabineta jer smo ovom, na žalost, dodali juče i ono što je učinio ministar Ilić. Ja, naravno, zajedno sa ministarstvom i vladom Crne Gore očekujem više od toga i mislim da je napravljen ozbiljan incident i da on zaslužuje odgovor Vlade u vidu izvinjenja,“ izjavila je ambasadorka Crne Gore u Srbiji Anka Vojvodić Radiju Slobodna Evropa.

Anka Vojvodić kaže da je u kontaktu sa Vladom Crne Gore i najvišim zvaničnicima ove države, procenjeno da se „ne poklekne pred izazovom„ koji predstavljaju uvrede savetnika premijera Srbije Aleksandra Simića izrečene na račun Crne Gore.

Objašnjavajući suština slučaja „Filaret protiv CG“ savetnik premijera Koštunice Aleksandar Simić je intervjuu “Glasu javnosti” rekao da je problem u “samovolji jedne kvazidržave stvorene u naletu separatizma na prostoru bivše SFRJ, koja misli da svoju kvazidržavnost može ispraviti time što će ‘trenirati strogoću’. Tako ta država ne želi samo da izmisli naciju, jezik, da promeni pismo, ili da stvori novu crkvu, već želi i da postojeće granice eparhija SPC budu u granicama te kvazidržave”, rekao je Simić.
XS
SM
MD
LG