Dostupni linkovi

Šta je povoljno za Srbiju?


Apel predsednika Srbije Borisa Tadića predstavlja pokušaj suspenzije ustavnih prava ne samo političkih partija već i građana koji se u te partije udružuju ili su samo njeni simpatizeri, kaže u izjavi za naš program Nikola Samardžić, jedan od funkcionera opozicione LDP koja u svom programu zastupa ideju da Kosovo ima pravo na svoj državni put. On dodaje da ne postoji bilo kakav državni ili nacionalni interes koji se građanima može nametati na takav način:

“Civilizacija srpske politike je zapravo odustajanje od dalje demokratizacije zemlje i usporavanje reformi koje ugrožavaju opstanak na vlasti ili bliskost sa njom onih koji su uspeli da prežive devedesete.”

S druge strane, imajući u vidu da se u Tadićevom saopštenju apeluje kako na stranke na vlasti, tako i one u opoziciji, direktor NVO Građanske inicijative Miljenko Dereta smatra da je ovako sročeno saopštenje adresirano pre svega na drugu stranu i da se odnosi na neke koalicione partnere Demokratske stranke:

“Mislim na onu stranku čiji ministri već danima prete NATO državama, da će Albanci jednostrano objaviti nezavisnost. Dakle, to je DSS koji upravo vapi za jednom takvom katastrofom jer bi im to najzad pomoglo da se opredele za radikalnu varijantu koja bi Srbiju odvela u potpunu katastrofu. Predsednik Tadić poziva stranke na red ne bi li obezbedili povoljno rešenje za Srbiju. Moram da kažem , jedino što meni zapravo nedostaje poslednjih godina je opis tog povoljnog rešenja. Šta je povoljno rešenje za Srbiju kada je Kosovo u pitanju?”

A šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić za naš program kaže da stavovi ove partije o preispitivanju odnosa sa NATO paktom kao i sve učestaliji istupi ministara ove partije o stvaranju NATO države na Kosovu proističu iz realne analize trenutne situacije:

“Ono što smo mi iskazali svojim saopštenjem to je da moramo biti pripravni za određenu vrstu reakcije u odnosu na izazov koji nastane. Možda je gospodin Tadić mislio na nas kada je to rekao, ali ne verujem da se to može primeniti na nas – tu je bio u zabludi. Oni sa kojima mi razgovaramo o statusu Kosova, koji su nametnuti kao međunarodni posrednici, moraju da znaju da postoji jedan čvrst stav Srbije u odnosu na određene reakcije ako nam se pripreti nekim zlom.”

Predsednik Tadić samo je uputio apel strankama i državnim strukturama da pomognu kada je reč o rešavanju statusa Kosova, kaže u izjavi za naš program portparol DS Jelena Marković i naglašava da ne može biti bilo kakvog govora o uskraćivanju ustavnih prava:

“To naravno nikome ne uskraćuje pravo da misli. To je pitanje političkih stranaka - da li će ovaj apel uvažiti kao predlog kako da izađemo iz situacije, a da Srbiji i njenim građanima bude najbolje.”

Nikola Samardžić, međutim smatra da su određene paralele sa homogenizacijom nacije koju je krajem osamdesetih godina sproveo Milošević neminovne, posebno, kako kaže, u retorici koju koristi predsednik Srbije:

“Najmanje se moglo očekivati od predsednika DS i od predsednika Srbije, koji ima demokratski i evropski mandat, da uzima ulogu svog neslavnog prethodnika.”

Poređenja sa načinom na koji je Milošević tretirao državna pitanja nikako ne mogu stajati uz aktuelnog predsednika Srbije Tadića, kaže portparol DS Jelena Marković i dodaje da ova partija smatra da o državnim pitanjima treba imati zajednički, a ne partijski stav:

“U tom smislu i pitanje Kosova mi tretiramo kao zajednički problem, ljudi koji su u poziciji i opoziciji. Zajednički interes svih nas, u tom smislu, je da svi zajedno moramo da pažljivo, brižljivo i odmereno učestvujemo u ovom procesu, vrlo teškom po Srbiju.”
XS
SM
MD
LG