Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Spriječen teroristički napad u Njemačkoj


Priredila Sabina CABARAVDIC

Ove je informacije potvrdio i njemački ministar odbarne Franz Josef Jung. Prema njegovim riječima trojka je predstavljala "neposrednu prijetnju", ne iznoseći više detalja. Na Press konferenciji u Karlsruhe, savezni istražni sudija Reiner Griesbaum kazao je kako trojica uhapšenih pripadaju njemačkoj ćeliji medjunarodne terorističke mreže Džihad.

Prilikom hapšenja kod njih je pronadjen materijal za izradu bombi, koje su juče u jednom iznajmljenom stanu u Hochsauerlandu već počeli sastavljati. Prema procjenama stručnjaka ta bi bomba imala sngu koja se može usporediti s 550 kilograma TNT-a.

Savezna državna tužiteljica Monika Harms je izjavila kako nema nikavih opasnosti po stanovnike Njemačke, jer su aktivnosti ove ćelije, osnovane prošle zime, na vrijeme otkrivene.

Njemački i američki zvaničnici upozorili su nedavno na opasnost od novih terorističkih akcija u Njemačkoj, pa su vlasti pojačale sigurnosne mjere.

Iako su njemčke vlasti već dugo na tragu uhapšenima, još uvijek su otvorena pitanja ko ih finansira, s kim imaju kontakte, kome su odgovorni i slično.

Vlasti su danas na Press konferenciji saopštili kako su osumnjičeni raspolagali velikom količinom hemikalija potrebnih za pravljenje bombe koje su u Hochsauerland prenijeli iz tajnog skrovišta u pokrajini Nord-Rhein Westfalen. Medjutim magazin Spiegel on line u svom tekstu navodi da su uhapšeni bili "još veoma daleko" od proizvodnje pravog eksploziva.

Članovi uhapšene grupe, prema navodima Spiegla slove kao radikalni islamisti koji imaju razgranate kontakte sa istomišljenicima i odgovarajućim grupama u Njemačkoj i inostranstvu, posebno u Pakistanu.
XS
SM
MD
LG