Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podrška srpskih radikala Filaretu


Srpski radikali, par stotina njih iz Srbije i iz Crne Gore, okupili su se pokraj graničnog prelaza Ranče gdje episkop mileševski vladika Filaret štrajkuje glađu, da zatraže od njega dozvolu za blokadu puteva između Crne Gore i Srbije, kazao je funkcioner Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić:

„Mi smo došli da vas pitamo šta da činimo. Danas je ovde sa nama 500 ljudi. Četiri stotine ljudi je iz Srbije, stotinu iz Crne Gore. Mi smo spremni da u svakom trenutku, ako se Vi sa tim složite, blokiramo sve puteve i prilaze u Srbiji i Crnoj Gori. Možda će neko brže da donosi odluku, jer mi ne želimo da izgubimo Vaš život“.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa vladiku Filareta pitali smo:

RSE: Da li mogu da počnem riječima da najavljivane blokade puta neće biti jer episkop mileševski vladika Filaret nije dao blagoslov za to?

FILARET: Razume se da sam protiv toga i da nema nikave blokade puteva. Kako jedan čovek reče preksinoć „Vladiko, oni ne daju da dođete Vi nama, mi dolazimo Vama“. Blokade puteva nema. Ja kada bih mogao da blokiram onima kojima treba blokirati, ja bih išao da ih blokiram. Ne mogu. Ako bih nekog kažnjavao, kažnjavao bih svoju sirotu raju koja jedva sa krajem preživljava, muči se i još ga treba crkva kažnjavati. Nećemo. Nema nikakvih blokada puteva, ima da se molimo Bogu, da Bog urazumi i prijatelje i neprijatelje. Ja sam tu gde jesam, ostajem. Drugo, kakvi se to spiskovi prave u 21. vijeku. Mi smo danas, izgleda i ja i vi, svi smo na nekakvim spiskovima i nikada ne znate kada ste meta nekome za odstrel. E, hvala toj Evropi na toj njihovoj kulturi i na toj brizi, da Bog da joj što pre došao kraj. To je moja poruka i moj blagoslov i pozdrav.

RSE: Dio javnosti, a pogotovo zvanična Crna Gora, ima hladan, pa može se i reći ignorantski odnos prema Vašem štrajku glađu. S obzirom na Vašu fizičku limitiranost, može li se desiti da zvanična Crna Gora izađe kao pobjednik sa porukom da će ona čvrsto i do kraja slijediti odlučnost, da sarađuje sa Evropskom unijom i Haškim tribunalom?

FILARET: Ja ne vidim ovde ko će pobediti. Ja nisam došao ovde na neku utakmicu, takmičenje ko će kome dati više golova. Ja ovde idem samo da lice pokaže pravdu. Da li je vladika mileševski kriv zato što su ga okrivili. Hoću spiskove. Ponavljam, samo spiskove. Objevite spiskove ko je pravio i gde se ko nalazi na spiskovima. Sigurno, u moći Crne Gore je i „nož i pogača“ u rukama, kod vladike mileševskoga nije. Vladika je ovde sam, na ovoj visoravni ovde, na ovoj vetrometini.

Podsjetimo. Vladika Filaret štrajkuje osmi dan glađu u znak protesta što mu crnogorske vlasti ne dozvoljavaju ulaz u dio eparhije koji je u Crnoj Gori, ali je crkvenim podjelama pripao njegovoj eparhiji, a zato što je na listi potencijalnih pomagača haških bjegunaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Recimo na kraju i da je na Vučićev zahtjev vladika Filaret sa funkcionerom radikala razgovarao u četiri oka, koji je u momentu slanja ovog izvještaja bio u toku.
XS
SM
MD
LG