Dostupni linkovi

Novinarki RSE odobren izlazak iz Irana


Novinar Radija Slobodna Evropa Parnaz Azimi je izjavila da će nakon preuzimanja pasoša napustiti Iran u narednih nekoliko dana. Ona je došla u zemlju da poseti bolesnu majku pre sedam meseci ali su joj iranske vlasti oduzeli dokumenta i zabranili putovanje.

Istovremeno, iransko-američka univerzitetska profesorica Haleh Esfandiari, stigla je u ponedeljak u Beč.
Ona je optužena za špijunažu i saradnju sa Bušovom administracijom da utičući na studente i profesore podstakne mirnu revoluciju u cilju zbacivanja vlasti u Iranu. Esfandiari vodi istočnjačke studije u međunarodnom centru Vudro Vilson u Vašingtonu, a došla je u Iran u decembru da poseti bolesnu majku.

Još dve osobe koje poseduju iranski i američki pasoš, sociolog Kian Tajbakhsh i biznismen Ali Skhakeri koji su uhapšeni s njom, u zatvoru su od maja i njihova sudbina je neizvesna.

Kada je Esfandiari u vreme božićnih praznika htela da se vrati u SAD, maskirana lica su joj otela dokumente. Zatražila je od policije nova, ali zabranjeno joj je da napusti zemlju, nakon čega je isleđivana i zatvorena u samicu skoro četiri meseca bez prava na kontakte sa advokatom. Oslobođena je 21 avgusta nakon što je platila kauciju od 320.000 dolara, dajući majčinu kuću kao jemstvo.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, advokat iz Teherana Shirin Ebadi u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

"Ja sam pravni zastupnik Haleh Esfandiari i Parnaz Azima i želim da ka kažem da je optužnica protiv njih u suprotnosti sa iranskim zakonima. One nisu počinile nikakvo kriminalno delo, nevine su i prirodno je da napuste zemlju imajući u vidu da su oslobođene uz veoma visoku kauciju i one će morati da se vrate u Iran kada bude zakazano suđenje."

Pomoćnik tužioca u Teheranu Hasan Hadad je takođe rekao da nema razloga sprečavati gospodu Esfandiari da napusti Iran, ali je dao do znanja da slučaj nije zatvoren.

Odluka iranskih vlasti da dozvoli Esfandiari i novinaru Radija Slobodna Evropa Azimi odlazak iz zemlje objašnjava se nastojanjem da poprave imidž u trenutku kada se u Teheranu pod njihovim sponzorstvom održava konferencija o ljudskim pravima i kulturnim razlikama kojoj prisustvuje i komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Luiz Arbur. Međutim, predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad je na ovom skupu optužio SAD za učestala kršenja ljudskih prava pod firmom borbe protiv terorizma.
XS
SM
MD
LG