Dostupni linkovi

Vanredna vijest

ZAGREB


Hrvatska, čiji su napori u progonu nacističkih ratnih zločinaca, lani bili među najbolje ocijenjenima u Europi, u novom godišnjem izvješću Centra Simon Wiesenthal u ponedjeljak je dobila izrazito lošu ocjenu, a razlog je neprocesuiranje ustaškog du\nosnika Ive Rojnice. Autor izvješća, izraelski direktor centra Efraim Zuroff u kolovozu 2006. poručio je Srbiji da zatraži izručenje Rojnice i tom prigodom objavio da je hrvatskom glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću
predao opsežnu dokumentaciju o "slučaju Rojnica", ali da je napredak izostao. Bajić je 2004, kazao da se dokazni materijal za slučaj Rojnica prikuplja po arhivima te da hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo surađuju s kolegama i tajnim službama u Argentini i stoga brzina rješavanja slučaja znatno ovisi i o toj zemlji. Rojnica, koji u svojoj 92. godini života još živi u Buenos Airesu, optužen je da je organizirao deportacije Židova, Roma i Srba dok je bio šef ustaške policije u Dubrovniku 1941. godine.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG