Dostupni linkovi

General De Marnak novi komandant KFOR-a


Admiral Urlih je visoki ocenio doprinos KFOR-a obezbedjenju sigurnosti i mira na Kosovu i istakao kakao veruje da će ubuduće “Kosovo biti izvoznik a ne uvoznik bezbendosti.”

On je ponovio odlučnost NATO-a da osigura bezbednost na Kosovu. Dosadašnji komandnat KFOR-a, Roland Kater je tokom ceremonije primopredaje izjavio kako je KFOR za 12 meseci, koliko je on bio na njegovom čelu, uspeo da pruži sigurnost, slobodu kretanja i mir na Kosovu.

“Rešenje statusa Kosova će biti suština demokratskog procesa, ali i politički izazov, za koji je potrebno još malo vremena, zahteva strpljenje i utiče na sve ljude”.

On je istakao da ima veliko poštovanje za gradjane Kosova, njihovo strpljenje, toleranciju da istrpe još jedno produženje pregovora.

Kater je izrazio nadu da će se odluka o statusu, za dobrobit Kosova doneti vrlo brzo.

Admiral Urlih je generala Katera odlikovao medaljom NATO-a, dok je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, generalu Kateru uručio Zlatnu medalju za vojne zasluge kojom ga je odlikovao.

Primopredaji dužnosti su pored najviših domaćih i medjunarodnih zvaničnika na Kosovu prisustvovali i ministri odbrane Nemačke Franc Jozef Jung, Francuske Erve Morin i Švajcarske Samuel Šmit.

Komandant Kfora ima pod svojom komandom oko 16.000 vojnika koji su rasporedjeni u pet taktičkih multinacionalnih snaga: istok, zapad, sever, jug i centar.
XS
SM
MD
LG