Dostupni linkovi

Ne blijedi slika Lady Di


Priredila Sabina CABARAVDIC

Živjela je 35 godina, iza sebe ostavila dvojicu sinova od kojih je jedan mogući nasljednik britanske krune, i koji su, poput svoje majke uvijek interesantni medijima. William i Harry organizirali su danas u kapelici Wellington, pomen na desetu godišnjicu smrti svoje nesretne majke koju su širom svijeta prozvali " princezom sa srcem ". Obožavatelji iz cijelog svijeta već su obložili cvijećem kuću na kojoj je Diana stanovala, nakon razvoda od princa od Welsa, a na komemorativnoj svečanosti okupilo se 500 gostiju, uključujući i kraljicu. U posljednjem je trenutku, nakon hiljade zaprimljenih prijetećih mailova iz cijelog svijeta svoje prisustvo otkazala druga supruga princa Charlesa.

Sadašnja kneginja od Cornwala, Camilla Parker Bowles najveća i po svoj prilici jedina ljubav britanskog princa, bila je, kako ju je javno u TV interview sama Diana nazvala, "treća u bračnom krevetu" prinčevskog para. Koliko je ljubav publike prema Lady Di rasla toliko je jačala i mržnja prema Parkerovoj. Kada su prije dvije godine dugogodišnji ljubavnici, uz blagoslov kraljice i ozvaničili svoju vezu planetom je kružio vic. Znate li zašto je Charles pristao ozvaničiti vezu? Uz odgovor – Da ne bi bio najružniji na porodičnim fotografijama.

Lady Di je bila 'plave krvi', odgojena da se dobro uda, emotivno nesigurna osoba, ali lijepa, osjećajna i s posebnim talentom da razumije tudju muku, od dječije bolnice u Londonu do globalnih projekata zbrinjavanja oboljelih od lepre i AIDS-a ili žrtava brojnih minskih polja u svijetu. Baš kako je na komemorativnom skupu kazao njen mladji sin Harry: " Nju će se pamtiti po dobrim djelima koje je radila, ali iza medijskog glamura, za nas, njeno dvoje voljene djece, bila je samo najbolja mama na svijetu."

Svojom je pojavom, osmjehom, nastupom, privlačila pažnju kakvu Windsori nikada nisu vidjeli. Kraljičino distanciranje od Diane, čak i u vrijeme tragedije u Parisu, samo je rezultat nepodnošljivosti koju je Elisabeth stekla tokom godina. Na javnim nastupima naime, kraljica je uvijek bila u drugom planu ukoliko se pojavljivala zajedno s Dianom. Čak polovica Britanaca je izgubila poštovanje prema kraljevskoj porodici nakon što nisu pokazali nikakve emocije nakon Dianine tragedije.

U noći izmedju 30 i 31. augusta 1997. godine okončan je u jednom pariškom tunelu život najpoznatije i najvoljenije članice britanske kraljevske kuće. Lady Di je umrla u kolima zajedno sa svojim tadašnjim ljubavnikom Dodijem al Fajedom, sinom britanskog multimilionera egipatskog porijekla. Vlasnik robne kuće Harods spustio je danas zastave na pola koplja, i dalje tvrdeći da je smrt njegova sina i jedne od najvećih žena svih vremena, kako je lično govorio o princezi, urota princa Philipa, ubistvo, a ne nesretan slučaj.
XS
SM
MD
LG