Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lokalizovani požari kod Kuršumlije


Miloš IVANOVIC

Vatrena stihija već više od nedelju dana odnosi na stotine hektara šume uz administrativnu granicu kuršumlijske opštine sa Kosovom. I danas se vatrogasci nalaze na terenu i pokušavaju da potpuno ugase požar u ataru sela Tačevac uz liniju razdvajanja Srbije i Kosova. U javnom preduzeću "Srbija šume" kažu da je indikativno to sa su požari u ovom delu graničnog pojasa izbijali u kasnim večernim satima kada zbog bezbednosti nisu mogli da budu odmah ugašeni, u ramacima od više sati, na različitim, najčešće nepristupačnim lokacijama. Šef šumske uprave ovog javnog preduzeća Branislav Prolović u izjavi za naš radio kaže:

„Sa sigornošću možemo da kažemo das u svi ovi požari podmetnuti.“

Prema svedočenju meštana sela Dabinovac, u čijem ataru je juče buktao veliki požar, vatra je došla sa teritrorije susedne kosovske opštine Podujevo i zatim se proširala unutar teritorije graničnog pojasa kuršumlijske opštine.

„Vatra je došla sa područja Kosova, kilometer unutar njihove teritorije i zatim se proširila na ove naše prostore“, kaže Miro Banović, jedan od meštana sela Dabinovac.

U prethodnih nekoliko dana, vatrogasci koji su pokušali da gase požar na samoj liniji razdvajanja Srbije i Kosova bili su izloženi rafalnoj paljbi koja je dolazila iz susednih albanskih sela. To je, kako ističe pomoćnik ministra policije Predrag Marić, i razlog zašto je gašenje ovih požara trajalo toliko dugo:

„Zbog blizine administrativne linije mi nismo mogli da opkolimo požar sa druge strane i to je ono što je ovu intervenciju učinilo teškom. Osetljiva bezbedonosna situacija nas je naterala da uputimo dodatne snage za gašenje ovog požara.“

Inače, u prethodnih nedelju dana vatrena stihija je progutala više stotina hektara sšume uz administrativnu liniju sa Kosovom. Potpuno su izgoreli i škola u kuršumlijskom selu Tačevac, dva seoska domaćinstva i više pomoćnih objekata.
XS
SM
MD
LG