Dostupni linkovi

Prvih 100 dana rada Vlade ocenjeni uspešnim


Za razliku od prethodnog kabineta koji je na momente izgledao, ali i delovao, kao raštimovani orkestar, za rad ove Vlade, čiju većinu čine članovi Tadićeve Demokratske stranke, barem njeni predstavnici kažu da funkcioniše jedinstveno u svim poslovima. Takav utisak je makar novinarima preneo vicepremijer Bozidar Đelić:

“Iz ove Vlade proizilazi stabilnost, ali kao i svaka koalicija ona ima sopstvene nijanse oko nekih pitanja gde se pokušavalo naći neki razdor u Vladi - kao što je pitanje objavljivanja ugovora o koncesiji, ali je Vlada po ovom pitanju kao i po svemu drugom jedinstvena.”

Upravo to jedinstvo i stabilnost koja iz njega proističe, uz pomenute koalicione nijanse, za vicepremijera su omogućili da se u prvih 100 dana Vlade postigne, kako kaže, veliki napredak. Posmatrači kažu da nije teško uočiti suštinsku razliku u odnosu na prethodni sastav Vlade. Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija kaže da isti čovek na čelu Vlade predstavlja samo prividni kontinuitet, a da su zapravo Demokrate sa većinom portfelja promenile opredeljenje Vlade u njenim ključnim odlukama. Pre svega, bitno je promenjen odnos prema Evropi:

“Uspela da napravi jedan korak ka Evropi, da odmrzne ono što je prethodna Vlada sa istim premijerom, što je paradoks, zamrzla, da ponovo omogući pokret i kretanje Srbije ka tom civilizovanom i naprednom delu sveta. Demokratska stranka je uspela da promeni ton sa kojim se, za sada, Vlada obraća javnosti. Ono što baca senku na tih 100 dana je ova velika afera oko koncesije i mislim da se oko toga u Vladi vodi jedna interna borba.”

Očekuje se da tehnički pregovori sa EU o stabilizaciji i asocijaciji budu okončani 10. septembra a bili su na mrtvoj tački oko godinu dana zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom. Upravo na ovom pitanju primećuje se drugačiji ton iz Vlade ali od samog premijera kome je za vreme mandata predsednika Jugoslavije Hag bio deveta rupa na svirali, da bi se kao predsednik prethodne vlade zalagao za dobrovoljne predaje. Sada Vojislav Koštunica kaže da je okončanje saradnje sa Haškim tribunalom u interesu Srbije:

“Politika Vlade je uspešna i celovita saradnja sa Haškim tribunalom do kraja što znači da preduzimamo sve neophodne mere kako bi se u što kraćem roku okončala saradnja sa tim sudom. To je nešto što predstavlja jasnu političku volju i Vlada Srbije je odlučna u tome da se ovaj deo obaveza mora ispuniti.”

Pored napretka sa Evropskom unijom, sociolog Jovo Bakić kaže da je vidljiv i napredak sa Haškim tribunalom:

“Imali smo dva izručenja na samom startu rada Vlade - videćemo da li će se to nastaviti jer se glavna izručenja tek očekuju. Druga stvar je pitanje EU – mislim da Božidar Đelić radi dobar posao na planu približavanja EU. S druge strane, verujem da imamo nama naklonjene partnere jer da nema te naklonosti džaba bi nam bilo napora sa naše strane.”

Postoji jedna promena nakon ulaska Demokratske stranke u Vladu, zaključuje sociolog Jovo Bakić ali i primećuje da su verovatno pristalice demokrata očekivale više:

“Da će ta promena biti brža i još naglašenija. Ipak, koalicija je koalicija – svako mora da se prilagođava drugom koalicionom partneru.”
XS
SM
MD
LG