Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odakle bivšem premijeru novac?


Uprava za spriječavanje pranja novca oglasila se tek nakon što je dobila zahtjev podgoričkog Radija Antena M - da se objavi ime londonske banke koja je odobrila kredit od milion i po eura kompaniji „Capital Invest“ čiji je vlasnik Milo Đukanović za kupovinu 7% akcija Prve banke Crne Gore. Uprava, međutim, nije objavila ime banke, nego je navela da su traženi podaci poslovna i službena tajna. Na pitanje ko je i na osnovu čega podatak o imenu londonske banke proglasio poslovnom i službenom tajnom - u Upravi za spriječavanje pranja novca nije bilo moguće. U ovoj instituciji tvrde da je takav odgovor na pitanje Radija Antena M dat u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

U Asocijaciji mladih novinara, nevladinoj organizaciji koja je inicirala i bila jedan od najaktivnih učesnika u procesu usvajanja ovog zakona, kažu da je veoma teško reći da li je Uprava dužna da saopšti tražene podatke s obzirom da se radi o povjerljivom odnosu banka - klijent. Jovan Poleksić, pravni savjetnik Asocijacije mladih novinara, kaže da postoji i druga strana ovog pitanja:

„S druge strane, korisnik kredita je osoba koja je do skoro bila premijer Crne Gore, dakle javni funkcioner, a sada je poslanik Demokratske partije socijalista. Radi se o kategoriji lica čije bi pravo na privatnost ipak trebalo da bude suženo u korist interesa građana da znaju podatke o njihovim primanjima, nekretninama koje posjeduju, firmama i tako dalje.“

Poleksić kaže da Asocijacija priprema novi prijedlog zakona o slobodnom pristupu informacijama koji bi unio preciznija rješenja, ali i to nije sve:

„Neophodno je pripremiti čitav jedan set zakona koji bi uz ovaj zakon onemogućavali javne funkcionere da se nakon eventualnog odlaska sa njihovih javnih funkcija u određenom periodu bave privatnim biznisom i neka slična rješenja koja bi djelovala antikoruptivno i preventivno u tom smislu.“

Podsjetimo. Akcije Prve Banke Crne Gore - u kojoj je najveći pojedinačni akcionar sa udjelom od 30% Aco Đukanović, brat bivšeg premijera Mila Đukanovića, čija firma „Capital Invest“ sada posjeduje 7% akcija - kupovala su i fizička lica ulažući iznose od nekoliko desetina hiljada do pola miliona eura. Najveću pažnju javnosti je svakako izazvalo uključivanje doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića u vlasničku strukturu ove banke koje je nametnulo pitanje - odakle Đukanoviću novac? Objašnjenje je glasilo da je novac dobijen kreditom odobrenim od strane izvjesne londonske banke koja je navodno kao garanciju prihvatila akcije Prve banke koje su bile i predmet kupovine. Nakon reakcije javnosti uslijedilo je objašnjenje Uprave za spriječavanje pranja novca koja je neobjavljujući nikakve pojedinosti transakciju u vezi Đukanovićevog kredita proglasila legalnom.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG