Dostupni linkovi

Hapšenja nakon govora američkog predsjednika


I posljednji incident s hapšenjem sedmorice Iranaca u bagdadskom hotelu jasno pokazuje napetost izmedju dvije zemlje. Interesantno je da je iračka vlada Nuri al Malikija osigurala puštanje na slobodu Iranaca koji su uhapšeni nakon govora američkog predsjednika. George Bush je naime sinoć upozorio Iran da prestane pomagati militante koji se bore protiv američkih snaga u Iraku i najavio odlučnije suprotstavljanje iranskom uplitanju. Na konferenciji Američke legije veterana u Nevadi, Bush je kazao:

"Iran je već dugo izvor nevolja u regionu. To je zemlja koja sponzorira terorizam. Iran podržava Hezbolah koji pokušava uzrmati demokratiju u Libanonu. Iran je osnovao grupe poput Hamasa i Islamskog džihada koji ubijaju nevine, destabiliziraju palestinske teritorije, napadaju Izrael. Iran šalje oružje talibanima u Afganistanu koji ga koriste za napade na Amerikance i trupe NATO-a. Iranski režim mora zaustaviti te akcije, a ja sam osobno ovlastio naše vojne zapovjednike u Iraku da se suprotstave ubilačkim aktivnostima Teherana."

Nedugo nakon govora stigla je vijest da su američke snage u Bagdadu uhapsile sedam Iranaca, zaposlenika Ministarstva energetike. Američki je predsjednik također upozorio kako iransko nastojanje da razvije tehnologiju koja može rezultirati proizvodnjom nuklearnog oružja "prijeti da nad regiju, već poznatu po nestabilnosti i nasilju, nadvije sjenu nuklearnog holokausta":

"Iranske akcije prijete sigurnosti zemalja svugdje. Mi ćemo se suprotstaviti toj opasnosti prije nego bude prekasno."

Raniju izjavu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedjada kako je Iran spreman ispuniti politički vakum u Iraku nakon kolapsa okupacijskih vlasti, Bush nije komentirao. No portparol State Departmenta Tom Casey jeste:

"Nažalost to smo čuli od predsjednika Ahmadinedjada ista je ona iranska retorika koja tvrdi da pružaju podršku i prijateljstvo iračkom narodu dok ih njihove akcije vode u suprotnom smjeru."

No ni portparol State Departmenta, kao ni predsjednik Bush, nisu pomenuli mogućnost i da se razmišlja o povlačenju iz Iraka. Dapače. Casey je ocijenio kako bi jedna od potencijalnih posljedica preuranjenog američkog povlačenja iz Iraka mogla biti da zemlje u regiji, ne samo Iran već i druge, osjete potrebu da se na "negativan način angažiraju" u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG