Dostupni linkovi

Turska bira šefa države


Gotovo devedeset godina nakon što je Mustafa Kemal Ataturk ustanovio sekularnu Republiku Tursku, najviše podrške za predsjednika ima konzervativni musliman čija je supruga pokrivena. Milioni Turaka i Evropljani zabrinuti su zbog te činjenice, unaprijed postavljajući pitanje hoće li Gull vratiti Tursku na islamski put.

Kao ministar vanjskih poslova Abdullah Gul je proteklih godina stekao poštovanje i kod kuće i u inostranstvu svojim zalaganjem za demokratske reforme i približavanje Evropskoj uniji.

Studirao je ekonomiju u Britaniji i mnogi ga smatraju većim kozmopolitom od premijera Recepa Tayyipa Erdogana.
No, kritičarima je trn u oku njegova religija. Optužuju ga da namjerava poništiti Ataturkove sekularističke principe i Tursku pretvoriti u islamsku državu. Jedan od stanovnika Istanbula, 68-godišnji Nagim Bas ovako objašnjava stav sekularista

"Ja mu želim vjerovati, ali ne mogu. On ima dva lica. Prije dvije godine nije volio Ataturka, nakon dvije godine tako-tako, a sad ga voli. Što će biti sljedeće godine. ali nije to pitanje voli-ne voli, to je stvar povjerenja. Ne svidja mi se ova vlada, mislim da muljaju ispod žita."

Abdullah Gul, čiji je otac bio imam, nekada je bio član jedne islamističke stranke. No, kako sam kaže, prekinuo je sve veze s islamskom politikom i namjerava poštovati sekularni ustav zemlje.

Medju ostalim Gullu se zamjera što mu supruga hoda s maramom. Medjutim, prema anketi koju je objavio dnevni list Milliyet, gotovo 73 posto ispitanika smatra "normalnim" da predsjednikova supruga nosi maramu, koju branitelji laicizma smatraju simbolom političkog islama.

Nošenje marame je zabranjeno u administraciji i na univerzitetima u Turskoj.

Opozicija strahuje, da će vladajuća Partija pravde i razvoja, s premijerom i predsjednikom, imati odriješene ruke da vodi islamističku politiku. Zato se juče, saopštenjem na svojoj internet strani, oglasila i Turska vojska. Zapovjednik turskih oružanih snaga general Yasar Buyukanit već je ranije stavio do znanja da se protivi izboru bivšeg islamiste na čelo države. Analitičari to zumače kao podsjećanje Gullu da održi obećanje kako će poštovati sekularni ustav Turske.
XS
SM
MD
LG