Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podela Kosova opasna avantura - Hiseni


Delegaciju Kosova ce predvoditi predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i u njoj ce pored predsednika parlamenta Kolj Beriše i premijera Agima Čekua biti i predstavnici vodećih opozicionh partija Hašim Tači i Veton Suroi koji su i članovi pregovaracke ekipe Kosova.

Hiseni je rekao da kosovska pregovaračka ekipa neće ići na bečki sastanak ni sa kakvim pisanim dokumentom. Kosovska ekipa će zastupati stav koji je međunarodnim posrednicima prezetiran na sastanku u Prištini - da ne moze biti pregovora o nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova i da se ne može menjati predlog međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Odgovarajući na pitanje novinara o sve češćim najavama mogućnosti podele Kosova i stavu kosovske strane Hiseni je rekao da bi podela Kosova bila vrlo opasna avantura sa nesagledivim posledicama po Evropu i svet. “Ukoliko neko bude hteo da ponovo crta karte na Balkanu, onda ce to biti vrlo opasna avantura koja se nece završiti samo crtanjem karte Kosova, već će se ponovo crtati mnoge karte na Balkanu. Mi ne verujemo da je interes bilo koga u Evropi i međunarodnoj zajednici da stvori haoticnu situaciju na Balkanu sa nepredvidivim posledicama”, upozorio je Hiseni. On je dodao da je stav delegacija Kosova jasan - nema podele i neće je biti. “To je jedan od rukovodecih principa Kontakt grupe potvrđen i ponovo istaknut u ministarskoj izjavi Kontakt grupe od 31 januara 2006 godine”, ističe Hiseni i dodaje da Kosovo nema nikakvih razloga da ne veruje u ove principe međunarodne zajednice.
XS
SM
MD
LG