Dostupni linkovi

Zašto je Jeremić napustio bledsku večeru?


Obraćajući se učesnicima skupa, Marti Ahtisari je, prema navodima agencije STA, kazao da nerešeno pitanje Kosova ugrožava stabilnost Zapadnog Balkana i da je krajnje vreme da se to pitanje reši, i to što pre nakon 10. decembra, kada bi trebalo da Kontakt grupa saopšti rezultate dodatnih pregovora Beograda i Prištine. Nakon toga ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić napustio je svečanu večeru jer mu nije bilo omogućeno da reaguje na Ahtisarijevo izlaganje. Izvori bliski kabinetu ministra Srbije rekli su agenciji Beta da je Jeremić lično od slovenačkog šefa diplomatije i domaćina Bledskog strateškog foruma Dimitrija Rupela dobio obećanje da će mu biti omogućena replika na izlaganje Ahtisarija o Kosovu. Isti izvor je rekao agenciji Beta da je Ahtisari, uoči svog govora, najavio da neće održati govor ako šefu srpske diplomatije bude omogućena replika.

Gregor Šuc, šef Kancelarije slovenačkog Ministarstva inostranih poslova za odnose sa javnošću, za naš program kaže da je Marti Ahtisari odlučio da nisu nužne replike na njegov govor, ali i dodaje da bi srpskog ministra inostranih poslova trebalo pitati zašto je odlučio da reaguje napuštanjem večere. U razgovoru sa koleginicom Brankom Trivić Šuc takođe odgovara na pitanje da li je protokolom bilo utvrđeno da nema replika i diskusija nakon Ahtisarijevog izlaganja:

“Ne, ne, ne. Prema našem protokolu ostavljen je prostor za replike, izjave i diskusije nakon Ahtisarijevog govora.”

RSE: Čija je to onda bila odluka?

“O tome je odlučio Marti Ahtisari, to je bila njegova odluka”, kaže Gregor Šuc, šef Kancelarije slovenačkog Ministarstva inostranih poslova.

S druge strane, Milan Simurdić nekadašnji ambasador SRJ i SCG u Hrvatskoj, za naš program objašnjava šta predviđa uobičajena praksa na ovakvim skupovima:

“Za protokole, za redosled rada konferencije su zaduženi domaćini. Uvek je odgovornost domaćina da upozna sve goste, bez obzira ko su, da li je naš ministar ili bilo ko drugi, sa redosledom izlaganja, sa učesnicima, da zna čovek šta ga čeka. Ako je bilo koji gost, na bilo koji način, tretiran drugačije od drugih gostiju, u smislu ne davanja istog prostora prava na odgovor, na razgovor, onda je to svakako nedopustivo, a dijapazon diplomatskih reakcija je primeren trenutku.”

Sam šef srpske diplomatije Vuk Jeremić danas je na Bledu drugačije intepretirao ove događaje objašnjavajući da je večeru napustio jer je delegacije Srbije procenila da bi bilo bolje vreme provesti baveći se drugim poslovima nego raspravljati o Ahtisarijev planu koji je, kako se izrazio, stavljen ad acta:

“U toku sinoćnje večere postojalo je nekoliko bilateralnih sastanaka koji su mi bili zakazani. Onda smo napravili procenu da bi možda bilo bolje imati te bilateralne sastanke nego provesti vreme govoreći o Ahtisarijevom gledanju na kosovski proces jer je Ahtisarijev plan, za nas, stavljen ad acta.”

Na posletku Milan Simurdić smatra da diplomatski incident na Bledu, ipak, spada u propuste domaćina, posebno ako se ima u vidu, kako kaže, da su istupi zvaničnika Srbije u ovom trenutku osetljivo pitanje:

“Uopšte su naši istupi i sada, na multilateralnim skupovima, pogotovo u Sloveniji koja je taj skup pravila u smislu promocije svog predsedavanja, objektivno delikatni. Ne dati pravo ministru koji je pozvan, po meni je veliki propust domaćina.”
XS
SM
MD
LG