Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protesti radnika se nastavljaju


Radnici koji su se prijavili za štrajk glađu smatraju da će odluka o ukidanju državnih subvencija biti pogubna po njih i njihove porodice:

“Bolje da umrem nego da me muče na ovakav način, mene i moju porodicu i čoveka koji je srčani bolesnik i imao je moždani udar.”

“Došli smo da se prijavimo, hoćemo da štrajkujemo glađu i da idemo za Beograd. Bili smo pošteni ljudi, hteli smo da radimo, da odhranimo decu – ne daju nam da živimo.”

“Kao čovek koji je 2001. godine potpisao sporazum sa vladom osećam moralnu obavezu da radnicima pružim podršku i da stupim u štrajk glađu.”

“Potpisala sam da štrajkujem glađu jer smo i ja i muž na ulici.”

“Žena je bolesna, ja sam došao umesto nje. Šta će jedan čovek koji ima od petero dece da radi sa 3000 eura?! Kragujevac neće imati radnika, neće imati ništa. Ovde će da bude dolina gladi.”

”Ja treba da dobijem 8.500. Šta da radim sa 8500?! Šta ću posle? Druga je stvar kad se prima mesečno plata. Mi bismo prvenstveno hteli da radimo, da živimo od svog rada.”

Nezadovoljni radnici i danas su protestvovali ispred Skupštine grada Kragujevca tražeći pravo na rad i pristojan život. Njihove zahteve podržali su i predstavnici lokalne vlasti, a Dragutin Stanojlović, savetnik gradonačelnika Kragujevca za sindikalna pitanja je apelovao na radnike da radnike da ne stupaju u štrajk glađu:

“Istrajte, ali bez štrajka glađu! U ‘namenskoj’ smo imali dva štrajka glađu, svi koji su štrajkovali su bolesni. Nemojte štrajkovati! Postoji drugi način borbe!”

Dok je ispred skupštine grada trajao protest, u Zastavi je nastavljeno upisivanje radnika koji su prihvatili raskid radnog odnosa uz stimulativnu otpremninu od 250 evra po godini staža. Od ukupno 4.412 zaposlenih koji su se nalazili na evidenciji društva Zastava zapošljavanje i obrazovanje ponudu Vlade, do ponedeljka popodne prihvatilo je više od 3000 radnika.

Prema nezvaničnim informacijama oko 1000 njihovih kolega ne prihvata otpremninu i traži povratak na svoja radna mesta.
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG