Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Požari na granici Srbije i Kosova


Miloš IVANOVIC

Ekipe vatrogasaca iz Kuršumlije, Prokuplja, Niša kao i radnici "Srbija šume" nalaze se na terenu i pokušavaju da spreče dalje širenje vatre. Gašnje požara je i juče bilo otežano, posebno na samoj liniji razdvajanja sa Kosovom jer, kako nam je rekao jedan od radnika "Srbija šuma", rafalna paljba je bila otvorena na vatrogasce koji su gasili požar.

"Vatrogasci koji su pre nas bili na terenu su nam preneli da su čuli pucnje iz automatske puške. Nakon toga su se povukli sa tog dela gde su gasili vatru,"rekao je jedan od radnika "Srbija šuma".
Upravo zbog problema bezbednosti vatrogasaca u ovoj tampon zoni, postignut je dogovor sa pripadnicima Kejfora da oni obezbedju ljude koji gase požar, kazao je šef šumske uprave Branislav Prolović.

"Naši ljudi su se sastali sa pripadnicima Kfora i Kosovskog zaštitnog korpusa na granici, i dogovorile se da možemo bezbedno da koristimo graničnu liniju, odnosno put koji vodi tim pravcem da bi mogli bezbedno da gasimo požar," kazao je Prolović.

U proteklih nekoliko dana vatrena stihija je progutala nekoliko stotina hektara šuma u kopnenoj zoni bezbednosti kuršumlijske opštine. Istovremeno, u požaru je izgorela škola u selu Tačevac, jedno seosko domaćinstvo i više pomoćnih objekata.

U ponedeljak u dopodnevnim satima požar uz administrativnu granicu Srbije i Kosova još nije bio ugašen i vatra je zahvatila veliku površinu šuma.
XS
SM
MD
LG