Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nove žrtve požara u Grčkoj


Priredila Sabina CABARAVDIC

Oko hiljadu grčkih vatrogasaca, pomognuti onim pristiglim iz cijele Evrope, bez prestanka se bore s vatrenom stihijom koja je zahvatila gotovo polovinu teritorije Grčke. Požari koji bukte od petka ostavili su iza sebe, osim ljudskih žrtava i ogromna izgorjela prostranstva, uništene kuće, automobile i ugljenisana tijela životinja.

Portparol vatrogasne službe Nikos Diamandis kaže da nikad ranije nije vidjena ovakva katastrofa. Od 89 novih požara, 28 ih se smatra djelimično opasnim, a situaciju dodatno komplicira što se novi požari javljaju brže nego što je moguće postojeće staviti pod nadzor. Diamandis je na posebnoj Press konferenciji zahvalio na pomoći izvana.

"Više zemalja odgovorilo je na poziv za pomoć. Kipar je poslao 6 vatrogasnih kola i 60 ljudi, Francuska četiri kanadera i takodje 60 vatrogasaca. Italija je ustupila dva svoja aviona."

Nikos Diamandis je potvrdio da su vatrogasci zaustavili vatru u neposrednoj blizini drevne Olimpije, mjestu nastanka olimpijskih igara i naveo da se još ne zna kolika je pričinjena šteta. Parkovi i šuma u oklini nisu bili takve sreće, ostala je samo crna ledina.

Stručnjaci koji se brinu o tome istorijskom lokalitetu bijesni su zbog toga što je vlada dozvolila da vatra dodje do Olimpije, koja predstavlja jednu od pet najzaštićenijih oblasti u Grčkoj.

Očajni stanovnici ugroženih područja, posebno južnih dijelova Peloponeza, apeliraju za pomoć, optužujući vlast da je kriva što ih je ostavila da se sami bore protiv požara.

Stotine ljudi evakuirane su iz sela, hotela i odmarališta. Najteža situacija je i dalje u planinskim područjima Peloponeza, i to u blizini grada Zaharo, kao i na otoku Eviji, sjeverno od Atine.

Grčke vlasti, koje su prije dva dana proglasile vanredno stanje na teritoriji cijele zemlje, juče su ponudile nagradu od milion eura za informaciju o osobama koje su odgovorne za šumske požare.
XS
SM
MD
LG