Dostupni linkovi

Vanredna vijest

ATINA


U Grčkoj je proglašena trodnevna nacionalna žalost zbog pogibije najmanje 54 osobe, većinom u požarima na Peloponezu.
Prvi put u novijoj istoriji na čitavoj teritoriji Grčke proglašeno je vanredno stanje, obavijestio je naciju premijer Kostas Karamanlis koji, kao i predsjednik Republike Karolos Papuljas i mnogi drugi zvaničnici i opozicioni političari, posjećuje preživjele na zgarištima koja još tinjaju.
Broj mrtvih od požara je sinoć prema zvaničnim informacijama, dostigao 54, ali mediji prenose da je broj znatno veći jer mnoga tijela na zgarištima još nisu izvučena uz ostataka izgorjelih kuća i šume.
Govori se o 70 nestalih u samo jednom kraju Peloponeza, a stotine su povrijedjene.
Pod djelimičnom kontrolom vatrogasaca je požar u planinskom predgrađu 4,5-milionske Atine u kojoj je vazduh vreo i težak od dima, prenose mediji.
Pozar se priblizava selima u blizini arheolosskog nalazišta kod drevne Olimpije u Grcckoj, mjestu nastanka Olimpijskih igara.
Vatra je danas stigla u blizinu Olimpijskog sela izgrađenog za Igre 2004. u Atini, gdje sada žive siromašni radnici, a na drugu stranu gotovo je izašla na obalu kod ekskluzivnog ljetovališta Lagonisi, 40-tak kilometara jugoistočno od Atine.
Gosti su upozoreni da se spreme za evakuaciju.
Neki požari su izbili i sinoć, na mjestima na kojima nije bilo vatre te se osnovano sumnja, što je izjavio i premijer Karamanlis, da su požari podmetnuti radi raščišćavanja zemljišta za "divlju gradnju", pošto je izgradnja u šumi zabranjena Ustavom.
Sve grčke vlade posljednjih decenija u borbi za ostanak na vlasti legalizuju "divlju gradnju" uoči izbora.
Prijevremeni poslanički izbori u Grčkoj su prošle nedjelje zakazani za 16. septembar.
U pomoć Grkčkoj Francuska je poslala dva, a Italija jedan vatrogasni avion, dok je Kipar uputio 30 vatrogasnih kamiona i 60 vatrogasaca.
U Grčku stiže još vatrogasaca iz Francuske i Kipra ,a tokom današnjeg dana očekuje se dolazak transportnih aviona iz Srbije, Rumunije i sa Islanda, te vatrogasni helikopteri iz Holandije, Njemačke, Izraela, Slovenije i Norveške,navela je TV NET ukazujući da pomoć stiže i iz drugih zemalja.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG