Dostupni linkovi

Vanredna vijest

CD proslavio 25. rođendan


Pripremio Rinko GOLUBOVIC

Kompakt disk je rezultat zajedničkog rada kompanija Philips i Sony. Jedan od članova tima koji su radili na razvoju tada nove tehnologije Pijet Kramer iz Philipsa rekao je da je cilj zajedničkog rada bio da osvoje svijet sa cd-ovima.

Dvije kompanije počele su rad na novom formatu 1979. godine, a cilj je bio proizvodnja diska na koji može da stane sat vremena audio zapisa.

Prvi cd pušten je u prodaju u novembru 1982. godine, i sadržao je uglavnom klasičnu muziku. Philips je tada vjerovao da će novi format nosača zvuka više prije odgovarati ljubiteljima klasike nego popa i roka.

Prvi modeli plejera za kompakt diskove koštali su oko 1.000 funti.

Koliko su brzo tračali dinosauri?

Znanstvenici su, koristeći se kompjuterskim modelima, izračunali najveće brzine koje su mogli doseći dinosauri mesožderi.Velociraptor, čija je brzina dočarana u filmu "Jurassic Park", mogao je trčati 39 km na sat, dok je sporiji T-rex trčao još uvijek vrlo brzih 29 km na sat, pokazala je studija objavljena u časopisu Royal Society's Biological Sciences."Naše istraživanje sugerira da se T-rex, premda nije bio jako brz, ipak mogao kretati dovoljno brzo da nema problema u hvatanju, primjerice, nogometaša Davida Beckhama", rekao je paleontolog s Manchesterskog sveučilišta Phil Manning. Najmanji dinosaur, Compsognathus, mogao je trčati brzinom od 64 km na sat, što je oko 8 km brže od najbrže živuće dvonožne životinje, noja.Vrhunski atletičar, sprinter na 100 m, može doseći brzinu od oko 40 km na sat.

Globalno javno zdravlje

Više nego ikad u povijesti, globalno javno zdravlje ovisi o međunarodnoj suradnji i spremnosti zemalja na učinkovito djelovanje u sprečavanju novih prijetnji. Poruka je to ovogodišnjeg Izvješća Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pod naslovom "Sigurnija budućnost: sigurnost globalnog javnog zdravlja u 21. stoljeću" koje donosi šest ključnih preporuka za podizanje zdravstvene sigurnosti na višu razinu.To su: puna primjena Revidiranih međunarodnih zdravstvenih preporuka (IHR 2005), globalna suradnja u nadzoru, alarmiranju i odgovoru na epidemije, razmjena znanja, tehnologija i materijala (virusa, laboratorijskih uzoraka), globalna odgovornost za unapređenje zdravstvene infrastrukture u svim zemljama, intersektorska suradnja vlada i povećanje globalnih i nacionalnih resursa za kampanje za obrazovanje, nadzor, opremljenost laboratorija, i prevenciju bolesti.

U današnjem, sve povezanijem svijetu nove se bolesti pojavljuju u dosad neviđenim razmjerima, brzo prelaze granice i šire se. Od 1967. godine, otkriveno je najmanje 39 novih uzročnika bolesti, uključujući HIV, Ebolu, Marburšku groznicu i SARS.Ostale ranije poznate bolesti, kao što su pandemična gripa, malarija i tuberkuloza, još su uvijek opasne zbog kombinacije mutacija, rastuće otpornosti na lijekove i nerazvijenih zdravstvenih sustava."Uzimajući u obzir univerzalnu izloženost tim prijetnjama, globalna solidarnost uvjet je bolje zdravstvene sigurnosti", rekla je dr. Margaret Chan, generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)."Međunarodno javno zdravlje zajednički je cilj i zajednička
odgovornost. Nove parole su diplomacija, suradnja, transparentnost i spremnost", dodala je dr. Chan.Potreba za globalnom solidarnošću naročito je važna u odgovorima na epidemije zaraznih bolesti, ističu u WHO-u i spominju primjer Marburške groznice u Ugandi gdje stručnjaci WHO-a i partnerskih organizacija pomažu tamošnjoj vladi u njezinom suzbijanju.Osim Ugande, WHO i partneri angažirani su u globalnom odgovoru na epidemiju ptičje gripe tipa H5N1, koja je u svijetu usmrtila 308 osoba otkad je 1997. godine prvi put zabilježeno oboljenje ljudi.
XS
SM
MD
LG