Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uoči kongresne debate o Iraku


Predsednik SAD Džordž Buš trebalo bi da do 15. septembra najavi povlačenje dela američkih vojnika iz Iraka kako bi se vlada u Bagdadu podstakla da radi na političkom pomirenju u zemlji, izjavio je senator iz Virdžinije Džon Vorner.

"Rekao sam predsedniku da uz svo uvažavanje počne povlačenje bilo kog broja vojnika. Razumem da ne želi da ugrozi misiju, ali povlačenje recimo 5 hiljada vojnika do Božića od ukupno 160 hiljada svakako ne bi uticalo na operacije", istakao je Vorner.

On se upravo vratio iz Iraka, a njegova izjava je usledila nakon što je američka obaveštajna služba procenila da neće biti napretka u ovoj zemlji, kao i da će položaj premijera Nurija al-Malikija biti još slabiji.

U izveštaju se ističe da doduše ima pomaka u uspostavljanju bezbednosti, kao i da su moguća dalja poboljšanja ukoliko bi američke trupe uz saradnju iračkih nastavili opsežne operacije protiv pobunjenika. Međutim, problem je što domaće snage još nisu osposobljene za velike akcije bez podrške američkih. Zato bi, po oceni američkih obaveštajnih službi, njihovo povlačenje dovelo u pitanje sve što je dosada urađeno.

Procena političke situacije je još pesimističnija. Domaći lideri nisu u stanju da upravljaju zemljom efikasno. Većinski šiiti i dalje nastoje da zadrže svoju dominaciju, dok manjinski suniti nisu spremni da prihvate ograničenu političku ulogu. Američke obaveštajne službe ocenjuju da će se politička situacija u Iraku pogoršati u narednih godinu dana zbog ovih sektaških podela.

Ovaj izveštaj daće i Demokratama i Republikancima dodatne argumente za debatu sledećeg meseca u Kongresu o Iraku. Ovo telo je zatražilo do 15. septembra izveštaj o stanju u ovoj zemlji.

Osim Demokrata koji imaju većinu u Kongresu i koji traže povlačenje borbenih trupa iz Iraka u dogledno vreme, zahtevi pojedinih senatora iz Republikanske stranke, poput Vornera, otežavaju Bušovu poziciju. Međutim, on je dosada odbacivao sve pozive za povlačenjem trupa iz Iraka, ističući da će to zavisiti od situacije na terenu.
XS
SM
MD
LG