Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Povlačenje iz Iraka bilo bi vijtnamizacija rata


Prema navodima policije i stanovnika sela Šeik Tamim oko 200 naoružanih ljudi upalo je jutros i ubilo tri mladića i imama džamije, što je izazvalo sukobe s lokalnim milicijama koje su zatim ubile 10 napadača. Policija je uhapsila 22-ojicu.
Selo se nalazi u provinciji Dijala u kojoj su ameri;ke snage pokrenule akciju protiv al Kai'de i drugih sunitskih milicija koje koriste tu oblast kao bazu za organiziranje napada na Bagdad.

Ovi današnji sukobi su primjer žestoke borbe za moć izmedju militanata vezanih za al Kai'du i iračkih suunitskih militantnih grupa koji su se do prije nekoliko mjeseci borili rame uz rame protiv američkih snaga i vlade koju vode šiiti.
Medjusobni obračuni u Iraku ne jenjavaju, niko ne vidi kraj sukobima. Paralelno, američki predsjednik George W. Bush ponovno je juče pozvao Amerikance da ostanu ustrajni u vezi s Irakom, usporedjujući tamošnji rat s onim u Vijetnamu.
Predsjednik je podsjetio da je američko povlačenje iz Vijetnama bilo praćeno nizom krvavih prevrata u regiji, naročito u Kambodži, dodavši kako to iskustvo daje razlog ustrajnosti u Iraku umjesto skorog povlačenja. Bush se prisjetio i američkih žrtava u Drugome svjetskom ratu i predanosti koja je bila potrebna da se tadašnji neprijatelji, pretvore u pouzdane i odgovorne saveznike.

Upravo zbog toga, kaže američki predsjednik, naša je moralna odgovornost stati na put teroristima u Iraku. Istoričari medjutim primjećuju da je predsjednik, činjenično gledano, u pravu, ali da su Njemačka i Japan, za razliku od Iraka, bili homogene zemlje s jasnim nacionalnim identitetom i bez unutrašnjih okršaja različitih frakcija ili vjerskih grupa.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG