Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pomak u pregovorima sa Iranom


Iran se nada da će dogovor postignut sa UN-ovom agencijom za nuklearnu energiju otkloniti mogućnost dodatnih sankcija, povrh postojeća dva paketa sankcija uvedenih unazad 8 mjeseci jer Iran nije prekinuo sa obogaćivanjem urana, postupkom kojim se proizvodi gorivo za nuklearne elektrane, ali – potencijalno - i materijal za atomsku bombu.
Zamjenik glavnog iranskog pregovarača Javad Vaeedi kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare kako je postignut osnovni okvir dogovora:

Dogovor što smo ga postigli može se razumjeti kao vrlo konkretan napredak, kazao je Vaeedi.

Po ocjeni zamjenika direktora Agencije i glavnog međunarodnog pregovarača Ollija Heinonena , pregovori su bili konstruktivni, postignut je pomak nabolje,ali - za provedbu dogovorenog trebat će vremena.

“Imamo pred nama dogovoreni radni plan. Dogovorili smo kako da ga provodimo, postavili smo i konkretne rokove, a dosta vremena posvetili smo i "detaljima i proceduralnim pitanjima, izvijestio je čelnik Agencije

Međutim, Sjedinjene države upozoravaju da plan o suradnji ne može zamijeniti samu suradnju. Glasnogovornik State Departmenta Gonzago Gallehos utvrdio je kako je postignuti dogovor “nedostatan”i da nije postignuto da Iran ispuni zahtjeve Vijeća sigurnosti UN-a o prestanku obogaćivanja urana pod prijetnjom dodatnih sankcija. Iran i dalje ne ispunjava zahtjev Vijeća sigurnosti da to učini odmah I na provjerljiv način, kazao je Gallehos. Postignuti dogovor nije dovoljan, i Vijeće sigurnosti bi što prije trebalo uvesti dodatni paket sankcija Iranu, poručuje State Department.

U Aganciji najavljuju da će sa implementacijom sporazuma krenuti ovih dana, a nastaviti u rujnu i listopadu.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG