Dostupni linkovi

Razorni uragan stiže i do Meksika


Glavni grad Jamajke Kingston zakrčen je srušenim stablima, stubovima i krovovima koje je oduvao uragan praćen izuzetno snažnom kišom. Vlada Jamajke proglasila je dvodnevni policijski čas, a električna energija je isključena. Aerodromi su zatvoreni. Lokalni mediji su izvestili o 17 ribara i jednoj ženi koji su se sklonili u kućicu obalne straže na ostrvu na otvorenom moru koji je bio direktno na putu uragana. Informacija nije zvanično potvrđena.

Vlasti su pozvale stanovništvo da napusti priobalne oblasti i uputi se ka centrima za evakuaciju, ali mnogi su to odbili, obrazlažući strahom da će im domovi u njihovom odsustvu biti opljačkani. Policija se noćas sukobila u više navrata sa pljačkašima koji su pokušavali da uđu u tržne centre. Meksičke vlasti izdale su upozorenje o opasnosti od uragana na
poluostrvu Jukatan i počele evakuaciju 80.000 turista koji letuju u Kankunu i Kozumelu. Posebno su ugrožena naftna postrojenja koja se nalaze u Meksičkom zalivu. Meksička naftna kompanija Pemeks (Pemex) počela je danas evakuaciju 13.360 zaposlenih sa 140 platformi na jugoistoku zaliva.

U nekim oblastima na jugu američke države Teksas stanovništvo je počelo takođe da se priprema za mogući nalet uragana Din. Vlasti su na oprezu imajući u vidu katastrofalne posledice uragana Rita i Katrina 2005. godine. Nadležni su kritikovani da tada nisu blagovremeno reagovali. Stanovnici mnogih delova Teksasa i dalje se oporavljaju od posledica
poplava koje je prošle nedelje izazvala snažna tropska oluja Erin, u kojima je poginulo najmanje 12 osoba. Svemirska sonda Endevor vratiće se na Zemlju dan ranije nego što je planirano zbog uragana Din.
XS
SM
MD
LG