Dostupni linkovi

SARAJEVO


Među osobama poreklom iz afro-azijskih zemalja koje su dobile državljanstvo Bosne i Hercegovine i još se uvek nalaze u njoj ima onih koji su povezani s terorističkom mrežom al-Qaidom, upozorio je zamjenik Visokog predstavnika za BiH Rafi Gregorian.
"Moram biti jasan i reći da ne znam pouzdano o njihovim direktnim vezama ali neke relacije postoje... Kod nekih od onih koju su trenutno detektovani postoje određene indicije koje ih povezuju s al-Qaidom", kazao je Gregorian za subotnjo izdanje sarajevskog "Dnevnog avaza".
Američki diplomata je precizirao da je reč o nekoj vrsti jataka odnosno o spremnosti da se teroristima pomogne pri skrivanju, osigura im se novčana pomoć ili lažni dokumenti.
Podsećajući da je obaveza vlasti BiH bila da osigura da takve osobe napuste zemlju još pre 12 godina, Gregorian je kazao da će se na tome do kraja inzistirati. On je istakao da se radi o "više od deset a manje od stotinu" problematičnih osoba sa pasošima BiH.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG