Dostupni linkovi

Poklon za buduće posjetioce Marsa


Pripremio Rinko GOLUBOVIC

"Taj disk ima na sebi dvije stvari. Prvo imena 250 miliona ljudi koji su izrazili želju da im ime bude odnijeto na Mars. A drugo: prvu biblioteku za Mars, koju smo nazvali Vizije Marsa, sa raznim tekstovima i umjetničkim djelima o toj planeti."

Među tekstovima su djela mašte i naučna djela, koja su pisali autori poput Isaac Asimova, Artura Clarka i astronoma Carl Sagana. Sagan je bio jedan od osnivača Planetarnog društva.

Betts kaže da je Mars uvijek pobuđivao maštu. Astronom iz 19. vijeka, Percival Lovell, mislio je da je na Marsu uočio kanale. To je bila optička iluzija, ali je svojevremeno dovela do rasprostranjenih nagađanja o marsovskoj civilizaciji. Lovellova djela su, također, uvrštena u biblioteku.

Tu je zatim djelo poznatog pisca naučne fantastike H.G. Wellsa, "Rat svijetova". Digitalni video disk nosi originalnu verziju te priče, kao i radio adaptaciju iz 1938. godine, koju je režirao i u njoj učestvovao reditelj i glumac Orson Welles. Ta dramatizacija invazije marsovaca na zemlju bila je toliko ubjedljiva da je u nekim dijelovima Amerike izazvala pravu paniku.

Bruce Betts kaže da je letjelica Feniks samo jedna od niza sličnih misija koje planiraju američka svemirska agencija NASA, kao i slične agencije u Evropi i Rusiji. On napominje da se povoljna prilika za lansiranje ka Marsu otvara svakih 26 mjeseci i kaže da je čitav niz narednih prilika već popunjen:

"Sljedećom prilikom, 2009. godine, NASA će poslati zaista veliko robotsko vozilo nazvano Marsovska naučna laboratorija, koje će direktnije tragati za znacima života, umjesto da samo pokušava da odgovori na pitanje da li je na Marsu ikada bilo života."

Rusija planira da iste godine pošalje sondu ka marsovskom mjesecu Fobos, koja bi trebalo da na zemlju vrati uzorke tla. Dvije godine kasnije, američka misija proučavat će gornje slojeve marsovske atmosfere, a 2013. poletjet će jedan Nasin orbiter i jedan evropski rover. Osim toga, NASA planira da do 2020. ponovo pošalje ljudsku posadu na mjesec, odakle bi jednoga dana trebalo da krene ljudska posada ka Marsu.
XS
SM
MD
LG