Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Burne reakcije na izjavu njemačkog ambasadora


Izjava njemačkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Mihaela Šmunka, da je treći i najvažniji cilj ustavnih reformi da se od Bosne i Hercegovine stvori nacija, izazvala je različite, pa čak i burne reakcije. U njemačkoj Ambasadi kažu da dodatnih pojašnjenja oko ove izjave neće biti i da sve što je rečeno u intervjuu, koji je Šmunk dao hrvatskom Večernjem listu, ostaje onako kako je i napisano.

Političari u Republici Srpskoj smatraju da ova izjava predstavlja vrhunac kampanje nekih diplomatskih krugova, da po svaku cijenu promoviše princip unitarizacije Bosne i Hercegovine. U saopštenju za medije premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, ocjenjuje da se ambasador Šmunk grubo umiješao u unutrašnje odnose Bosne i Hercegovine i kao diplomata napravio nedopustivu grešku.

Drago Kalabić, poslanik Dodikovog SNSD-a u državnom Parlamentu, smatra da su izjave njemačkog ambasadora neprimjerene:

„Kada se zna šta je stajalo u osnovi sukoba na ovim prostorima, ovo što je uradio njemački ambasador jeste samo stavljanje soli na tu živu ranu.“

Predsjednik Stranke demokratske akcije, Sulejman Tihić, kaže da potpuno razumije ovakav stav njemačkog ambasadora i njegovu izjavu tumači kao potrebu afirmacije bosankohercegovačkog identiteta, koji samo može doprinijeti suživotu, toleranciji i jačanju države Bosne i Hercegovine:

„To ne znači ni u kom slučaju negiranje etničke pripadnosti ni Srba ni Hrvata ni Bošnjaka, ali znači ono zajedničko i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima, isto ono što je u Americi zajedničko svim Amerikancima ili u Švicarskoj svim Švicarcima.“

Predsjednik Srpske demokratske stranke, Mladen Bosić:

„Ona je na planu izjava i politike koje zastupaju unitarističke političke stranke iz bošnjačkog naroda u Federaciji.“

Svojom izjavom ambasador Šmunk dolio je ulje na vatru u ionako zapaljivoj raspravi domaćih političkih snaga o ustavnoj reformi u Bosni i Hercegovini, naveo je u saopštenju član Državnog predsjedništva, Nebojša Radmanović.

Predsjednik SDA, Sulejman Tihić, smatra da su burne reakcije političara iz Republike Srpske samo potvrdile da su pojedini političari, kako je rekao, alergični na samo pominjanje Bosne i Hercegovine:

„Oni su reagovali neprimjereno i nekulturno a da nisu uopće pokušali da razumiju šta je gospodin Šmunk rekao. To nije neka nadnacija, to nije jugoslavenstvo, nego bosanskohercegovački entitet znači poistovjećivanje sa državom Bosnom i Hercegovinom, ne znači negiranje nacionalne pripadnosti.“

Nisu samo političari u Republici Srpskoj osudili Šmunkovu izjavu. I nekim predstavnici stranaka sa hrvatskim predznakom u Federaciji Bosne i Hercegovine nije se dopalo što Šmunk traži jedinstven nacionalni identitet za sve Bosance i Hercegovce. Predsjednik Hrvatske stranke prava, Zvonko Jurišić:

„Naš Ustav kaže da smo mi i Hrvati i Bošnjaci i Srbi. Bosna i Hercegovina ima svoju povijest kakvu ima. Na ovim prostorima su bile i druge države. Mi se i deklariramo tako da smo i Hrvati i Srbi i Bošnjaci. I kada je bila Jugoslavija, nismo svi bili Jugoslaveni.“

Uz ocjenu da je svima jasno da u Bosni i Hercegovini nije moguće napraviti jednu naciju, predsjednik Partije demokratskog progresa, Mladen Ivanić, kaže da ovakve izjave samo doprinose novim podjelama naroda u Bosni i Hercegovini:

„Uz to ne treba zaboraviti da i same međunarodne institucije imaju svoje sopstvene račune. Vjerujem da u nekim zemljama, ili nekim predstavnicima, ponekada i nije loše da se malo zakomplikuje život nekim drugim predstavnicima međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini. Vjerovatno tu ima i malo kućne prepirke unutar međunarodnih institucija.“

Prije Šmunka slično mišljenje saopštio je i Nikolas Brns, američki podsekretar za državna pitanja, na obilježavanju desete godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a potom je u nastupima za bosansko-hercegovačke medije aktualizirao i američki ambasador u Bosni i Hercegovini, Daglas Meklhejni.
XS
SM
MD
LG