Dostupni linkovi

Sve više tužbi bivših logoraša


U Bosni i Hercegovini ne postoje zvanični podaci, ali se pretpostavlja da je za tri i po godine rata formirano više od 500 logora, kroz koje je, u razlicitim periodima, prošlo oko 50.000 ljudi. Četiri vojske – Armija BiH, Vojska RS-a, Hrvatsko vijeće odbrane i Vojska Autonomne pokrajine Zapadna Bosna – kontrolisale su ove logore.

Zijahudin Smailović, prvi je od bivših logoraša koji je dobio spor pred sudom. Za 17 mjeseci zatočeništva u malom logoru u Banja Luci, Okružni sud u ovom gradu naložio je Vladi RS-a da Smailoviću isplati devet maraka po danu provedenom u logoru, odnosno 4.500 KM. Spor je trajao četiri godine, a Smailović do danas nije dobio novac, te se njegov slučaj nalazi pred Vrhovnim sudom RS-a:

„Ne radi se samo o ostvarivanju materijalnog prava, već sam osjećao da je moja obaveza kao logoraša, a i svih ostalih, da dobijemo neku moralnu satisfakciju za ono što nam se desilo.“

Savez logoraša Bosne i Hercegovine do sada je predao oko 5.000 tužbi svojih članova protiv Republike Srpske, a ovaj broj bi, prema najavama, do kraja godine mogao dostići i cifru od 20.000, kaže predsjednik Murat Tahirović:

„Ukupno je predato 5.000 tužbi, koje smo imali spremne, što na bajalućki sud, što na sud u Bihaću, a jedan manji dio na sud u Sarajevu. Dakle, predano je ukupno oko 5.000 tužbi, s tim da se dalje tužbe obrađuju na terenu i biće ih, po našim procjenama, u septembru mjesecu još oko 5.000. Planiramo da bi negdje do kraja ove godine oko 20.000 tužbi ostišlo prema sudovima, na osnovu naših procjena, odnosno na osnovu zainteresiranosti.“

Bivši logoraši, koji sada žive u Republici Srpskoj, spremili su oko 7.000 tužbi protiv Federacije BiH, kaže predsjednik Saveza Branislav Dukić:

„Spremno je oko 7.000 tužbi u kojima se tuži Federacija BiH za 536 logira u FBiH, 222 logora u Hrvatskoj i 21 logor u Sloveniji. Trenutno ćemo tužiti za 536 logora pojedinačno.“

Dukić kaže da je 11 logoraša iz Republike Srpske dobilo spor protiv Federacije BiH i materijalnu oštetu za vrijeme zatočenistva, koja se kreće između 2.500 do 5. 000 KM:

Tužbe protiv Federacije BiH spremaju i bivši logoraši Mostara. Oko 5.000 tužbi biće predato za zarobljeništvo u logorima takozvane Herceg-bosne „Dretelj“, „Heliodrom“, „Vojno“ i druge, kroz koje je, prema nezvaničnim podacima, prošlo oko 25.000 ljudi.

Ramiz Tiro, zarobljen kao civil, u ovim logorima proveo je 260 dana i mjesecima bio fizički i psihički zlostavljan od pripadnika HVO-a, koji su nadzirali logore:

„Svi civilni, muškarci, koji nisu bili Hrvati, kupljeni su i odvođeni u logore. Kupljeni su planski, po haustorima, redom. Tako da je nas logoraša bilo na hiljade Dešavalo se da neka bojna odvede, recimo, 50 logoraša, a vrati ih 40. Za onih 10 se nije znalo gdje su završili. Mi logoraši smo radili, kopali smo rovove za hrvatsku vojsku, za „Tigrove“, „Gromove“ i nekakvu laku pješadijsku, za koju sam ja lično radio.“

Fond za humanitarno pravo Beograd podnio je tužbe protiv Srbije za nezakonito zatvaranje i mučenje izbjeglica iz Srebrenice. Nakon što su bivši logoraši uglavnom tužili samo entitete, ovo su prve tužbe protiv država u regionu.

Nakon osamostaljenja, Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja je, pod veliki pritiskom međunarodnih organizacija, riješila tužbu grupe Bošnjaka iz BiH, koji su 1992. godine uhapšeni i predati Vojsci RS-a, od kada im se gubi svaki trag. Nakon višegodišnjeg procesa, Crna Gora je isplatila obeštećenje njihovim porodicama.
XS
SM
MD
LG