Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vladika Filaret zatražio crnogorsko državljanstvo


Obraćajući se Vladi Crne Gore s molbom da razmotri zahtjev za dobijanje crnogorskog državljanstva vladika mileševski Filaret je ocijenio da bi sticanjem državljanstva prestale sve prepreke oko njegovog ulaska u Crnu Goru. Ministar Unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović je potvrdio da je taj zahtjev stigao i najavio da će biti riješen u zakonskom roku od trideset dana. Zahtjev Filareta za prijem u crnogorsko državljanstvo proslijeđeno je nadležnom sektoru i da odluka o priijemu Filareta među crnogorske državljane neće zavisiti od bilo čije volje, već isključivo od toga da li su ispunjeni zakonski uslovi. O zakonskim uslovima koji moraju biti ispunjeni za prijem u crnogorsko državljanstvo za naš radio govori sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Svetozar Đurović:

„Zakonom o crnogorskom državljanstvu propisano je da lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom, ako ima prebivalište u Crnoj Gori deset godina ili ako ima pet godina a u braku je sa crnogorskim državljaninom. To je uslov, jedini uslov koji propisuje Zakon o crnogorskom državljanstvu“.

RSE: I ti uslovi će, pretpostavljam, važiti za sve koji traže crnogorsko državljanstvo.

ĐUROVIĆ: Svi koji traže državljanstvo primijenjuju se te odluke.

Na osnovu čega eposkop Filaret traži državljanstvo Crne Gore i da li ispunjava zakonske uslove pitali smo pravnog zastupnika srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Mlađena Mićovića. Mićović tvrdi na osnovu dosadašnjeg iskustva zavisi od političke volje državnih organa:

„Znam slučaj da su pojedini građani tražili crnogorsko državljanstvo i imali su sve uslove zakonom propisane da takvo državljanstvo steknu, a da od nadležnih i policijskih vlasti nijesu dobili crnogorsko državljanstvo. Čuo sam za suprotne situacije da su pojedini građani dobijali crnogorsko državljanstvo, a da za to nije bilo zakonom predivđenih uslova. Da je episkop Filaret tražio crnogorsko državljanstvo u vrijeme kada mu je bio u posjeti sadašnji predsjednik DPS-a za vrijeme jedne političke kampanje zaista bi tada sigurno dobio crnogorsko državljanstvo. Sada vjerujem u ovom periodu nije ni trebao podnositi takav zahtjev jer svojim dolaskom u Crnu Goru episkop Filaret ne krši nijednu zakonsku normu Republike Crne Gore. Druga je stvar što organi Crne Gore ne poštuju svoje zakone, pa bez pravnog osnova uskraćuju boravak jednom građaninu U Crnoj Gori“.

Zahtjev za crnogorskim državljanstvom je posljednji u nizu poteza episkopa Filareta koji ima za cilj njegov nesmetan ulazak u Crnu Goru koji je onemogućen od strane crnogorskih državnih organa. U dva navrata Filaretu je zabranjen ulazak u Crnu Goru jer se njegovo ime nalazi na spisku pomagača haškim optuženicima koji su u bjekstvu. Prvi put je 8.jula vraćen sa granice, a 2. avgusta je sproveden do granice sa Srbijom kada je ilegalno ušao u Crnu Goru. Uprava policije se pozvala na sugestiju Tužilaštva haškog Tribunala kojim se traži od država da spriječe slobodno kretanje osoba za koje se sumnja da pomažu bjeguncima optuženima za ratne zločine. Pored toga, prema ranijem obrazloženja crnogorskog premijera Željka Šturanovića, Crna Gora se prije nekoliko godnka obavezala da će poštovati zajednički stav Savjeta Evrope prema kome države članice treba da preduzmu određene mjere da spriječe ulazak ili transport lica koja su bila uključena u aktivnostima koja su pomagale haškim optuženicima da i dalje budu na slobodi. Protestujući zbog ove odluke episkop Filaret je saopštio da će 28. avgusta ponovo pokušati da uđe u Crnu Goru i u otvorenom pismu upozorio da će, ako mu to ne bude omogućeno, štrajkovati glađu na prelaz Ranče kod Pljevalja.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG