Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik finansirao Bregovićev koncert u Guči?


Branko VUCKOVIC, Milorad MILOJEVIC

Zvanični sponzor koncerta Gorana Bregovića, održanog u Guči je Telekom Srbije, koji je nedavno kupio Telekom Srpske, a prema informacijama do kojih je došao Radio Slobodna Evropa, Vlada Republike Srpske organizatorima će nadoknaditi gubitak očekivanog profita od prodaje ulaznica. Organizatori Sabora trubača u Guči su potvrdili da je Vlada Republike Srpske obećala da će finansirati besplatan ulazak posetilaca na koncert, ali nisu želeli da preciziraju pojedinosti tog dogovora, kao ni iznos donacije koju očekuju iz Banja Luke.

Koncertu Gorana Bregovića u Guči prisustvovalo je oko 40.000 posetilaca i da je ulaznica koštala samo 100 dinara prihod od njihove prodaje bio bi oko 50.000 eura. Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je finalno takmičenje trubača u Guči. On je na saborsku pozornicu izašao sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom koji se nije obraćao posetiocima.

Do sada nije objavljeno koliko je sponzorstvo koštalo Telekom Srbije. Poređenja radi, Goran Bregović i njegov Orkestar za svadbe i sahrane održali su početkom maja koncert u Kragujevcu. Ulaz je bio besplatan, a lokalnu samoupravu i brojne donatore, organizacija tog koncerta koštala je 100.000 eura.

Demant iz Vlade RS

Dodik je sa pozornice u Guči hiljadama ljudi poručio da on i narod RS ponekad Srbiju vole više nego sami sebe! Međutim, više od ove izjave u javnosti je imala odjeka moguća galantnost premijera jer se nezvanično proširila priča kako je koncert Gorana Bregovića za publiku bio besplatan, jer je kesu odriješio upravo Dodik. U Vladi RS demantuju takvu upotrebu novca poreskih obveznika, ali su ipak ostale otvorene neke druge mogućnosti za sponzorisanje «Breginog muziciranja».

Još otkada je najavljeno da će predsjednik Vlade Republike Srpske, Milorad Dodik, 12. avgusta svečano otvoriti finalno takmičarsko veče na dragačevskom Saboru trubača u Guči, u Srbiji, bilo je nejasno otkud to da premijer entiteta iz druge države otvara bitnu svečanost na Saboru. Odgovor je dao direktor dragačevskog sabora, Adam Tadić, koji je u izjavi za beogradsku Ilustrovanu politiku kazao da Dodik nije pozvan tek tako, radi reda, već zato što je Vlada Republike Srpske obezbjedila da koncert Gorana Bregovića bude besplatan. Portparol Vlade Republike Srpske, Zlatko Jurić, demantovao je tu informaciju:

„Vlada Republike Srpske nije isplaćivala nikakve sume novca koje su namijenjene za finansiranje održavanja ovogodišnjeg Sabora trube u Guči, pa ni za koncert Gorana Bregovića.“

Prema nezvaničnim informacijama dobijenim od organizatora fešte u Guči, Vlada Republike Srpske nije još uplatila sredstva, ali će ipak snositi troškove ulaznica za Bregovićev koncert, koji je bio besplatan za više od 40 000 posjetilaca. Ukoliko se informacija pokaže tačnom, ona ne znači ništa drugo nego rasipnički odnos prema novcu iz državne kase, smatra bivša ministrica finansija Republike Srpske, Svetlana Cenić:

„To finansiranje u uslovima kada rastu cijene za hranu, a Goran Bregović ima više para nego što mu i pra-unučićima treba, ne znam koliko je potrebno i koliko se time pokazuje bratimljenje. Ne vjerujem da će nam Srbija odobriti ne znam kakve količine žita da ovdje ne skapamo od gladi, nego će jednostavno gledati da zaštiti svoje stanovništvo, a i svoje pozicije.“

Predstavnik Transparency International u Bosni i Hercegovini, Srđan Blagovčanin, navodi da Bregovićev koncert ne bi bio prvi slučaj netransparentnog trošenja budžetskih sredstava:

„To je vjerovatno daleko manja suma nego sume koje su isplaćivane kao dug koje je napravila Rafinerija, gdje javnosti apsolutno nije omogućen uvid u ono što je vlada isplatila, a da ne govorim o ugovorima za privatizaciju. Praktično je postala praksa da se neke stvari finansiraju, iz ko zna kojih sredstava, bez toga da se javnost upozna sa svrhom finansiranja, što se željelo postići.“

Sa druge strane, bolji poznavaoci političkih prilika ne smatraju ništa čudnim ako je Milorad Dodik odlučio da njegova vlada plati Bregovićev koncert. Svi već znaju da on voli narodnu muziku i trubače, a pogotovo da se i sam prihvati mikrofona, kaže politička analitičarka iz Banja Luke, Tanja Topić:

„Sasvim je jasno da je on jedan dio birača dobio neposrednošću i spremnošću da zaigra i zapjeva sa njima, što mu se na kraju izborne kampanje dobro isplatilo. Mislim da je to ona crta na kojoj će on još u dogledno vrijeme imati naklonost građana, što je zapravo i jedan element populističke politike koju vidimo u politici koju on zastupa.“
XS
SM
MD
LG