Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kontakt-grupa odustala od tri principa?


Želimir BOJOVIC, Anamari REPIC

Kontakt-grupa 2005. godine ustanovila je tri osnovna principa za pregovore o budućem statusu Kosova. Prvi princip je da nema podele Kosova. Drugi princip je da nema povratka na stanje od pre 1999. godine i treći princip je da nema povezivanja Kosova sa susednim teritorijama. Međutim, izjava Vofganga Išingera, da i dogovorna podela Kosova dolazi u obzir otvorila je mnoga pitanja. Jedno od prvih koje se nameće jeste: da li je Kontakt-grupa time zapravo odustala od svoja tri ne?

Goran Svilanović, visoki zvaničnik Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, kaže za RSE, da je izjavama predstavnika Kontakt-grupe u poslednjih par dana potpuno zbunjen:

”Očigledno je da je nivo neslaganja među njima, u ovom trenutku, jednak ako ne i veći nego nivo neslaganja između Beograda i Prištine. U takvoj situaciji se ne može očekivati ništa nego status kvo. Kako je krenulo, stvari ne obećavaju. Posle tih izjava koje su dali i povukli u poslednjih 48 sati, apsolutno je nejasno da li tri ne koja su omeđila mandat Ahtisarija važe ili ne. Ako ne važi jedno od ta tri ne, kao što je recimo da nema podele, zašto bi važilo ono drugo od tri ne, a to je da nema povratka na status pre ’99. Dakle, ustvari je potreban razgovor među njima jer mi se čini da su svojim neodmerenim izjavama dobrano uzdrmali javnu scenu Beograda i Prištine, a da toga možda nisu ni svesni, govorim o vladi Srbije i o predstavnicima Vlade Kosova.”

Teda Galena Carpentera, analitičara iz vašingtonskog instituta Cato pitali smo da li Išingerova izjava nagoveštava zaokret u stavovima Zapada o Kosovu, i ako nagoveštava da li je do te promene doveo faktor zvani Rusija, odnosno uvrtanje ruku između Amerike i Rusije iza zatvorenih vrata?

”Verovatno i to, ali ja tu vidim više faktora u igri. Zapad želi da demonstrira Rusija da je razuman i fleksibilan prema kosovskom pitanju. Osim toga, moglo bi se verovatno zaključiti i da su EU i SAD uvidele da ako imputiraju Kosovo od Srbije, bez ikakve korekcije granica, izlože kosovske Srbe verovatnoj represiji koja bi se završila njihovim konačnim etničkim čišćenjem, da bi to dovelo do političkog snaženja radikalnih necionalističkih snaga u Srbiji što bi vodilo tenzijama na Balkanu, koje zapadne sile upravo žele da izbegnu“, kaže za RSE Ted Galen Carpenter.

Sa druge strane, neki analitičari smatraju da Kontakt-grupa nije odustala od svojih osnovnih principa. Dušan Lazić, član Foruma za međunarodne odnose, kaže za RSE, da i uprkos tome što pregovaračka trojka nije konzistentna u svojim stavovima, ona se ipak mora pridržavati mandata i principa koji su prihvaćeni i usvojeni:

”Mislim da Kontakt-grupa ne odustaje od principa koji su ranije usvojeni u vezi sa rešavanjem statusa Kosova, a da je pominjanje podele Kosova u suštini samo jedna ’ilustracija’ pristupa trojke u rešavanju problema Kosova. Time se više htelo da kaže da su za međunarodnu zajednicu prihvatljiva sva rešenja o kojima se pregovaračke strane, Srbi i kosovski Albanci, dogovore, a to je bila kao ilustracija takvog jednog stava, u kome je akcenat upravo na dogovoru, na kompromisu pregovaračkih strana.“

Ali, za Gorana Svilanovića odgovori na neka od ključnih pitanja, upravo, u vezi sa mandatom i principima Kontakt grupe mogli bi da proizvedu jasniju sliku o tome da li su tri ne još uvek važeći stavovi od kojih Kontakt grupa ne odustaje:

”Ko je dao mandat ovoj trojci, kakav je to mandat, ima li ograda, kakva je procedura, ko učestvuje? Mislim da su ta pitanja još važnija u ovom trenutku. Ni ja ne znam da li tri ne važe ili ne važe više. To je od ključnog značaja zbog toga što će kasnije uticati na dalje pozicioniranje i Beograda i Prištine u ovom procesu. Čekamo da vidimo da li će se možda posle ovih prethodnih razgovora, na ovom nastupu, na kraju ovog meseca pregovaračka trojka postaviti malo jasnije.“

Nećemo pregovarati o statusuNa Kosovu niko nema mandat da razgovara a još manje da se složi sa podelom ili stvaranjem dva entiteta, izjavio je premijer Kosova Agim Čeku (Çeku). Kosovski premijer je izrazio očekivanje da će Kosovo posle 10. decembra, do kada Posrednička trojka treba da podnese izveštaj o pregovorima generalnom sekretaru UN, postati nezavisno i da za to ima podršku Sjedinjenih Američkih Država. Čeku je rekao da je pitanje statusa Kosova gotova stvar, a period od 120 dana biće iskorišćen za razgovore o post-statusnom periodu i radi postizanja međunarodnog konsenzusa o nezavisnosti.

“Verujemo da će posle 120 dana Kosovo biti nezavisno. Imamo podršku pre svega SAD, a period od 120 dana biće iskorišćen za postizanje konsenzusa o pitanju nezavisnosti unutar Evropske unije”, rekao je Čeku, dodajući da se taj konsenzus može postići pozitivnim dešavanjima i sprovođenjem plana Martija Ahtisarija.

Čeku je istakao da je statusno pitanje rešeno još 1999. godine, kada je uspostavljena međunarodna civilna i vojna vlast.

“Mi smo sa srpskom stranom želeli da razgovaramo o statusu Kosova u Rambujeu. Oni to nisu prihvatili, izabrali su rat, ratovali smo za Kosovo i pobedili zajedno sa međunarodnom zajednicom, a Srbija je potpisala kapitulaciju i povukla se sa Kosova”, rekao je Čeku, obrazlažući zašto Priština ne želi da razgovara o statusu.

Predstavnici Albanaca su izjavili da se sa Beogradom tokom narednih 120 dana može pregovarati samo o regulisanju odnosa između dve zemlje. S druge strane, poznavaoci prilika smatraju da će upravo pitanje statusa biti tema pregovora. Politički analitičar Ljuljzim Peci (Lulzim) kaže da se pregovori neće brzo završiti:

“Pregovori će se voditi o statusu a ne tehničkim pitanjima. Tehnički elementi mogu biti deo statusnog rešenja i zato ne očekujem da će se proces završiti u roku od 120 dana.”

Peci ocenjuje da će se pregovarački proces iskomplikovati:

“Srpska strana će biti agresivnija u predlozima, a kosovska će nastaviti da insistira na Ahtisarijevom predlogu. I tada će Rusija reći da Priština ne sarađuje. Sve ovo će voditi odugovlačenju procesa.”

Ipak, premijer Agim Čeku kaže da se u pregovore ulazi na osnovu mandata Skupštine Kosova da nema pregovora o nezavisnosti i nema menjanja granica.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG