Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gul ponovo predložen za predsednika


Abdulah Gul je potvrdio danas da ga je njegova Partija pravde i razvoja izabrala kao jedinog kandidata za predsednika Turske. Gul je bivši islamista, čija je nominacija pre nekoliko meseci izazvala masovne demonstracije pristalica sekularizma. Armija je upozorila da bi mogla intervenisati ukoliko tradicionalne vrednosti sekularizma, koje je ustanovio osnivač moderne Turske Kemal Ataturk, budu ugrožene. Usledili su prevremeni paralmentarni izbori na kojima je Partija pravde i razvoja ponovo ubedljivo pobedila. Njena odluka da ponovo kandiduje Abdulaha Gula za predsednika države pokazuje da ne želi kompromis sa sekularistima.

Izbori za predsednika u Parlamentu počeće u ponedeljak, 20 avgusta. Potrebno je da kandidat za šefa države dobije podršku dve trećine poslanika u prva dva kruga glasanja. U slučaju da to izostane, dovoljno je da u trećem krugu kandidat dobije prostu većinu, što neće biti problem Partiji pravde i razvoja da je obezbedi. Politički analitičar iz Ankare Lale Sariibrahimoglu kaže da je ubedljiva pobeda Partije pravde i razvoja na parlamentarnim izborima 22. jula promenila balans između političkog i vojnog rukovodstva:

"Kada je reč o turskoj armiji koja tvrdi da je narodna, kako onda može intervenisati protiv volje tog istog naroda koji je masovno glasao za Partiju pravde i razvoja."

Ona smatra da su rezultati parlamentarnih izbora naneli nekoliko ozbiljnih udaraca armiji. Sada joj je moguće postaviti ograničenja tako da se napokon okonča njeno mešanje u politiku:

"Okončanje perioda intervencija vojske u politiku zavisi od toga koliko će biti jaki politički lideri Turske u narednim godinama i decenijama. To je istovremeno refleksija na koji način političko vođstvo upravlja zemljom, a ne njihovog delenja vlasti sa vojskom."
XS
SM
MD
LG