Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Status i rok nisu određeni


Važno je da međunarodna posrednička “trojka” jasno kaže Prištini i Beogradu da bez dogovora nema rešenja, izjavili su predstavnici kosovskih Srba posle razgovora sa predstavnicima Kontakt-grupe. Predsednik “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” Oliver Ivanović je rekao da su međunarodni posrednici pružili uveravanja da nema unapred postavljenog rešenja i da proces nije ograničen na 120 dana:

“Dobili smo uveravanja da će proces teći mirno, da nema predviđanja statusa. Trojka će u ime Kontakt-grupe posle 120 dana podneti izveštaj generalnom sekretaru, ali taj rok ne znači završetak procesa. Ovo će trajati to je više nego očigledno, nadamo se da će doći do približavanja stavova u protivnom ako nema kompromisa nema rešenja.”

Predstavnici kosovskih Srba su Posredničkoj trojci ponovili stavove Beograda o rešenju statusa. Goran Bogdanović, član beogradskog Pregovaračkog tima, kaže da je od predstavnika Kontakt-grupe zatraženo da se vode direktni pregovori, da proces ne bude vremenski oročen i da status mora biti glavna tema budućih pregovora:

“Mi smo istakli da tražimo da budući razgovori budu direktni razgovori, šatl diplomatijom ne možemo da iznesemo naše stavove. Tako da u ovom trenutku možda je najbitnije da budući razgovori budu direktni razgovori gde će i jedna i druga strana pokušati da dođu do kompromisa koji može da zadovolji i jednu i drugu stranu.”

Predstavnici Srba su istakli važnost da tokom pregovaračkog procesa i oni iznose stavove koji se tiču života i položaja srpske zajednice. Branislav Grbić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, očekuje da se tokom rešavanja statusa rešava i pitanje ostanka i povratka Srba:

“Sigurno su su svi u ovoj diskusiji izneli stavove koji idu u prilog rešavanja statusa Kosova i u tom smislu i rešavanja pitanja srpske zajednice na Kosovu. Ja sam rekao da niko ne može biti više zainteresovan i reći da je pitanje Kosova za jedne ili za druge manje važno”, naglasio je Grbić.

Posrednička “trojka” Kontakt-grupe u novim pregovorima o statusu Kosova razgovarala je u subotu u Prištini sa čelnicima institucija Kosova i Pregovaračkim timom. Predstavnik EU Volfgang Išinger, američki izaslanik Frenk Vizner i predstavnik Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavili su da je počela nova runda pregovora, te da će njihova misija biti da saslušaju ideje i pomognu u pronalaženju kompromisnog rešenja.

Pregovarački tim Kosova je međunarodnim posrednicima prezentovao dokument u kome se kao ključni zahtev navodi nezavisnost Kosova. Predstavnici trojke su izjavili da će najkasnije do 10. decembra sačiniti izveštaj o pregovorima i predati ga Kontakt grupi, koja će ga zatim dalje podneti generalnom sekretaru UN.
XS
SM
MD
LG