Dostupni linkovi

Vanredna vijest

PRIŠTINA


Međunarodna posrednička "trojka" za pregovore o budućem statusu Kosova, koju čine predstavnici EU, SAD i Rusije, Wolfgang Ischinger, Frenk Wisner i Aleksandar Bocan-Harčenko u Prištini su razgovarali sa predstavnicima kosovskih Srba. Prema tvrdnjama srpskih političara , od posredničke trojke za Kosovo dobili su garancije da će se tražiti kompromisno rješenje za status Kosova. "Nema prejudiciranja statusa i de facto nema ograničavanja rokova.
Trojka će poslije 120 dana predstaviti svoj izvještaj, ali to ne znači i završetak procesa", rekao je novinarima predstavnik Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović, nakon razgovora sa međunarodnim posrednicima. Njemački diplomat Ischinger koji predvodi trojku kazao je kako su prihvatljiva sva rješenja o kojima se dogovore Beograd i Priština, uključujući i podjelu Kosova, ukoliko to žele obje strane .
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG