Dostupni linkovi

TRIPOLI


Sin libijskog lidera Mamera Gadafija, Saif al Islam, izjavio je za arapsku televiziju Al Džazira da su šestoro stranih medicinskih radnika u Libiji mučenjem bili primorani da priznaju da su, u bolnici u kojoj su radili, namerno zarazili decu HIV virusom.
Pet bugarskih medicinskih sestara i lekar Palestinac su nedavno oslobođeni nakon što su osam godina proveli u zatvorima u Libiji.
Oni su dva puta bili osuđeni na smrt, ali su posle niza intervencija Evropske unije smrtne kazne preinačene u doživotni zatvor.
Time su stvoreni uslovi da oni formalno budu poslati na odsluženje kazne u Bugarsku, gde su odmah pomilovani ukazom predsednika Georgija Pervanova.
Svih šestoro odlučno negiraju da su namerno zarazili oko 400 dece HIV virusom, a zapadni strucnjaci procenjuju da su deca zaražena zbog loših higijenskih uslova u bolnici.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG