Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Enormno poskupljenje struje u Crnoj Gori


Građani Crne Gore su ovih dana neprijatno iznenađeni visinom računa za električnu energiju. Pored neočekivano visoke sume, potrošače je iznenadila i pojava novih stavki na računima. U Regulatornoj agenciji za energetiku su nam rekli da su računi obračunati apsolutno u skladu sa odlukom Agencije, ali da postoji više elemenata zbog kojih su građani stekli utisak da su računi uvećani. Momir Škopelja, zamjenik direktora Agencije za energetiku:

„Prvi element što se na samim računima nalaze i nove stavke, to jest, naknade za korišćenje prenosne i distributivne mreže i naknada za snabdjevača. Radi se o elementima koji su i ranije bili dio prethodnih tarifa, ali jednostavno na računima nijesu posebno prikazivani. Mi smo u želji da kompletan proces učinimo što transparentnijim uslovili da novi računi moraju da sadrže i te elemente kako bi potrošači biti upoznati što sve plaćaju kada plate svoj mjesečni račun. Što se tiče drugih novina još je 2005. ukinuta takozvana jeftinija tarifa u toku dana, pa ne važi kao nekad 12 sati u toku 24 sata nego svega osam sati“.

Objašnjenje smo potražili i u Elektroprivredi Crne Gore. „Mislim da je uvećanje računa za struju minimalno i da je u interesu građana Crne Gore“, rekao je za naš radio Vojin Đukanović, član borda direktora Elektroprivrede Crne Gore, koji je, komentarišući račune za utrošenu električnu energiju, koji su svojom visinom neprijatno iznenadili građane, dodao da bi po starom načinu obračuna računi bili bar dvostruko veći:

„Ja mislim da su ti računi potpuno normalni, da je to minimalno povećanje cijena, a samo je druga prekompozicija računa jer sad su troškovi razdvojeni, tačno se zna koliko košta električna energija, s tim što ona više nema stavku uvozne nego je ona konstantna na godinu dana, razvučena i imate troškove distribucije, troškove snabdijevanja, troškove prenosa“.

RSE: Da li je ipak Elektroprivreda našla način da nezadovoljna odobrenom tarifom od strane Regulatorne agencije ispostavi račune po principu - ako ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji?

ĐUKANOVIĆ: Ne. Cijene su definisane. Elektroprivreda će sigurno poslovnu godinu završiti sa gubitkom, a taj gubitak je prije svega posljedica toga što građani i ja kao građanin, plaćamo mnogo nižu cijenu nego što je stvarna cijena koštanja te električne energije.

U Centru za zaštitu potrošača su šokirani visinom računa koja je ovih dana ispostavljena građanima, a Olga Nikčević, direktor ove nevladine organizacije, izražava i određene sumnje u odnos Regulatorne agencije koja je nedavno usvojila nove tarife i Elektroprivrede koja je nezadovoljna odobrenim cijenama prijetila tužbom:

„Palo mi je na pamet da je taj sukob između Agencije za energetiku i Elektroprivrede fingiran. Računi su sad veći nego što su bili ovi prethodni koji su bili uvećani za 54%. Ovi računi su isti kao januarski. Nema povećanja kilovata, ali zato - ono što nije plaćeno na mostu platiće se na ćupriji. Znači, ne plaća se povećenje cijene po kilovatu, ali zato plaćate prenos i neke distributivne troškove. Neke nove stavke su uveli u kalkulaciju i to je samo „bacanje prašine u oči“. Mi moramo biti svjesni da je struja skupa svuda u svijetu i da mora doći do povaćanja cijene, ali ne na ovakav način. Svaki put se podmeće „kukavičije jaje“ potrošačima“.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG