Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prebrza vožnja uzrok nesreće u Karlovcu


Prevelika brzina razlog je prevrtanja autobusa na liniji Beograd – Split na izlasku s auto-ceste noćas u Karlovcu. Ispis tahografa, izvučenog iz ostataka vozila, pokazao je brzinu od 103 kilometra na sat u trenutku nesreće, pa je istražni sudac odustao od saslušanja vozača i kreće se sa redovnim sudskim postupkom.

Tijela dviju poginulih putnica izvučena su iz ostataka vozila tek kada je ono odvojeno od ograde i okrenuto posebnom dizalicom. Jednu od njih, Jelku Damjanović iz Obrenovca, identificirao je sin koji je s njom putovao, dok je identitet druge žtrve još nepoznat. Policija ne izlazi ni sa identitetom vozača, ali najvjerojatnije se radio o vlasniku autobusa Slavku Zlatuniću iz Kaštel Lukšića, nedaleko Splita. On se nalazi u karlovačkoj Općoj bolnici – kako je rečeno – pod kontrolom policije. Evo kako se preživjeli putnici prisjećaju nesreće i trenutaka neposredno nakon nje:

«Bili smo u polusnu. Autobus je ušao u krivinu velikom brzinom i vozač je izgubio kontrolu nad vozilom. Ući u takvu krivinu takvom brzinom, to je katastrofa.»

«Čuo sam snažno struganje po asfaltu i onda je sutobus stao. Sva stakla su pukla. Počeo je vrisak, kuknjava.»

«Kad sam izašao iz autobusa kroz prozor, krenuo sam da vidim druge napolje.»

Od preko 40 povrijeđenih, njih 20 je zadržano u karlovačkoj bolnici, a dvoje je zbog ozbiljnijih povreda kičme prevezeno na obradu u Zagreb. U pružanju hitne medicinske pomoći na mjestu nesreće i dopremi ranjenih do bolnice, sudjelovale su, osim ekipa karlovačke Hitne pomoći, i ekipe iz Ozlja, Duge Rese, Jastrebarskog i Vojnića. Zbog opsega posla, svo osoblje iz noćne smjene karlovačke bolnice ostalo je na poslu do ranih poslijepodnevnih sati.

Tokom prijepodneva su putnike autobusa u karlovačkoj bolnici posjetili predstavnici grada Karlovca i Karlovačke županije, veleposlanik Srbije u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin i jedan od zastupnika srpske zajednice u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac. Cvetićanin je ocijenio da je tretman unesrećenih kvalitetan i najavio da će svi oni dobiti svaku potrebnu pomoć da se prevezu kućama, kada za to budu sposobni. Dodajmo da je zbog prirode nesreće na lice mjesta odmah u zoru izišao drugi čovjek Ministarstva unutarnjih poslova, ravnatelj policije Marijan Benko. On je danas upozorio kako je u prometu na hrvatskim cestama od početka godine poginulo 375 osoba.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG