Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Policajci i dalje bez posla


Udruženja decertifikovanih policajaca oba bh. entiteta tvrde kako je odluka Vijeća ministara o provođenju takozvane „predsjedničke izjave“ UN-a pokušaj prevare i manipulacije javnosti. Naime, odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, poznatijom pod imenom „predsjednička izjava“, policajcima koji su ostali bez dozvola za rad, ukida se doživotna zabrana rada u policiji, ali, kako tvrde u Udruženju decertifikovanih, to vlasti Bosne i Hercegovine ne poštuju.

Ramo Sulić, predsjednik Udruženja decertifiokvanih policajaca Federacije Bosne i Hercegovine tvrdi:

„Formulacija rješenja problema, koje je trebalo biti u primljeni ovih dana, odnosi se na to da bi decertifikovani policajci eventualno mogli aplicirati na upražnjena radna mjesta u policiji, kojih nema. Barata se cifrom od 5000 viška uposlenika u procesu nove reforme BH policije. To je apsurd na koji ne pristajemo. I oni koji bi prošli takvu vrstu apliciranja, bili bi ponovo upućeni na policijske akademije. Njima se anulira policijsko obrazovanje. Anulira se dodjeljivanje početnih činova u policiji sa SSS i VSS, a anulira se čak i policijsko iskustvo, koje u prosjeku decertifikovanim policajcima iznosi od 15 do 20 godina. Ta varijanta je za nas apsolutno neprihvatljiva.“

Predsjednička izjava ukida doživotnu zabranu rada policajcima bez certifikata, ali i precizira da se mogu zapošljavati samo pod specifičnim uslovima, te da ne mogu biti imenovani na iste funkcije na kojima su bili, kaže Saliha Đuderija iz Ministarstva za ljudska prava Bosne i Hercegovine. Ministarstvo ni u kom obliku nije moglo uticati na tekst, niti na način primjene predsjedničke izjave jer je ono dokument UN-a, podsjeća Đuderija:

„Mi ni na koji način nismo mogli utjecati na konačan izgled i sadržaj Predsjedničke izjave. U startu smo razmjenjivali informacije i sa samim Udruženjima decertifikovanih policajaca. Konačan tekst i njegovo tumačenje je autorizirano od strane Savjeta bezbjednosti na osnovu prijedloga koji je dala Velika Britanija. Mislim da je Predsjednička izjava poboljšala njihov položaj i to je maksimum koji smo mogli postići. Mi ni na koji način nismo mogli diktirati šta će biti u Predsjedničkoj izjavi.“

Ovakvo mišljenje dao je i Upravni odbor Policije Bosne i Hercegovine, čiji članovi kažu da im je Predsjedničku izjavu protumačio Ured visokog predstavnika, te da je kao takva i prihvaćena.

U pokušaju da Predsjedničku izjavu prilagodi zahtjevima decertifikovanih policajaca, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine osnovalo je takozvani Monitoring tim, koji je, kako nezvanično saznajemo, pod pritiskom OHR-a, prestao da postoji.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine saopštilo je da nije u bilo kom obliku uključeno u rješavanje problema u slučaju „decertificiranih policajaca“, te da suština Izjave nije u reviziji koja se traži, nego u omogućavanju ovim osobama da ravnopravno konkurišu na radne pozicije, što im je do sada bilo zabranjeno.

Bivši ministar za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Mirsad Kebo, i aktuleni potpredsjednik Federacije, koji je najviše radio na ovom slučaju, najavio je da će policajcima pokušati još jednom pomoći:

„Pozvao sam prijatelje iz Udruženja Republike Srpske i Federacije da porazgovaramo o provedbi Predsjedničke odluke. Po mojoj ocjeni, postoje neke mogućnosti da se traži dio njihovih prava. Mislim da se u okviru zakona i institucija ove države, ako postoji politička volja, mogu pronaći rješenje za jedan broj tih ljudi koji mogu konačno naći svoj posao.“

Decertifikovani policajci najavili su krivične prijave protiv ministara pravde i ljudskih prava Bosne i Hercegovine, Bariše Čolaka i Safeta Haliliovića, radi, kako su naveli, utvrđivanja odgovornosti domaćih političara. Ističu da će zbog ovakve odluke podnijeti tužbu i protiv zemalja članica UN-a pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu.
XS
SM
MD
LG