Dostupni linkovi

SARAJEVO


Specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek ocenio je da za BiH "nije dobro" što Parlament BiH nije ratifikovao Srednjoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), ali da je dobio potvrdu da će ovaj akt biti usvojen nakon letnje pauze.
On je kazao da sarajevski "Dnevni avaz" da ne bi bilo dobro da BiH ne ratifikuje sporazum, jer su od Zagrebačkog samita Saveta za saradnju država jugoistične Evrope (SEECP), Sarajevo i BiH postali središte regionalne saradnje.
Sporazum nije potpisala ni Srbija.
CEFTA sporazum stupio je 26. jula na snagu u Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Moldaviji i na Kosovu, a najavljeno je da ce u Hrvatskoj poceti da vazi tokom ovog meseca.

DUBROVNIK
Požari koji već četvrti dan haraju dubrovačkim područjem i dalje su aktivni, a najteže je na Srđu, Osojniku i u konavoskim brdima.
U međuvremenu, sekretar Uprave Civilne zaštite Federacije BiH Stanko Slišković odbacio je kao netačne izjave hrvatskog premijera Ive Sanadera i lokalnih zvaničnika u Dubrovniku da su vatrogasci u BiH bili pasivni u sprečavanju požara u pograničnom području u dubrovačkom zaleđu.
"Naši vatrogasci nadljudskim naporima gasili su svaki požar koji se mogao gasiti, a također nitko sa sigurnošću ne može tvrditi odakle je požar počeo", rekao je Slišković.
Po njegovom objašnjenju BiH nije mogla gasiti samo nekolicinu požara na granici s Hrvatskom zbog nepristupačnog i miniranog terena.
Požari na području BiH, u dubrovačkom zaleđu, izbili su na prostoru nekadašnjih ratnih sukoba, odnosno na mestu sadašnje međuentitetske granice Republike Srpske i Federacije BiH.
XS
SM
MD
LG