Dostupni linkovi

Podvig praških doktora


Gordana KNEŽEVIC, Anamari REPIC

Jan Škovarnek, šef Dječije kardiohirurgije u bolnici Motol za Radio Slobodna Evropa govori o tome kako je sve počelo:

"Kada su nas 1989. godine kontaktirali iz Ministarstva unutrašnjih poslova, pokrenuli smo projekt Medevac. No, i prije toga su se mališani s Kosova liječili u Češkoj Republici. Među tom djecom bilo je i one sa srčanim manama. Brzo smo, međutim, shvatili da dijagnoze, koje su bile utvrđene na Kosovu, kako od strane domaćih ljekara, tako i od strane vojnih ljekara iz naše Vojne bolnice, nisu bile ispravne. Mnogo djece je imalo tuberkulozu i hepatitis. Bilo je jasno da se tako ne može nastaviti. Predložili smo Ministarstvu unutrašnjih poslova da se, ukoliko hoće sarađivati s našim dječjim kardio-centrom, pacijenti moraju ispravno pregledati još na Kosovu i mora im se ustanoviti ispravna dijagnoza. Ukoliko bi se radilo o srčanim oboljenjima, rekli smo da smo spremni poslati našeg ljekara dobrovoljca, koji će na licu mjesta napraviti detaljan specijalistički pregled. Tako je sve počelo."

Među vojnim doktorima koji su boravili u ovoj neobičnoj humanitarnoj misiji na Kosovu bio je i dr. Miloš Bohonjek. Bila je to komplikovana misija vojnika i doktora koja je tražila mnogo znanja i strpljenja i kreativnosti, jer je u kratkom roku trebalo obaviti kompliciranu proceduru dobijanja putnih isprava za oboljele bebe i njihove majke.

Moja beba je sada dobro…

Dr Škovarnek: "Naši ljekari na terenu su izabrali pacijente kod kojih nije došlo do nepovratnih promjena plućnog i kardiovaskularnog sistema i one kojima je život u neposrednoj opasnosti, koji hitno trebaju operaciju. Upravo ova dva pacijenta spadaju u grupu djece koju su pregledali naši ljekari još na Kosovu, a pošto je kod oba djeteta stanje bilo urgentno jer su djeca u životnoj opasnosti, naši ljekari su, u povratku vojnim avionom, poveli njih i njihove majke."

Sa majkom Valbonom Pupovici sreli smo se dan pred subotnju operaciju. U Peći na Kosovu je njeno starije dijete, koje ima samo dvije i po godine, ali sada je sva njena briga i sva pažnja okrenuta Albionu. Paralelno sa liječenjem beba, u praškoj bolnici "Motol" vode računa i o zdravlju majki i obje mlade žene sa Kosova su pod nadzorom doktora.

Valbona Pupovci: "Moja drugarica, nije ovdje zato što je upravo otišla sa sestrom na snimanje pluća. Ja se sada osjećam dobro. Moja beba je dobro. Zahvalna sam Češkoj republici što smo ovdje jer na Kosovu nije bilo uslova za ovakvo liječenje."

Razgovaramo preko prevodioca i ono što je izgubljeno u prevodu, vidi se u očima Valbane – njeno srce je raspolovljeno između Praga i Peći, gdje je čeka drugo dijete. Najveći problem je komunikacija. Jednom dnevno u bolnicu dolazi prevodilac za albanski, da objasni proceduru i sve što čeka malog Albiona. U medjuvremenu, pred operaciju, sa prevođenjem pomažu i kolege iz kosovskog servisa Radija Slobodna Evropa. Od njih saznajemo da će obje bebe sa majkama neko vrijeme provesti u toplicama u Češkoj, pod ljekarskim nadzorom, što je dio postoperativnog tretmana.

80 beba čeka operaciju u inostranstvu

Stepen smrtnosti novorodjenčadi na Kosovu je veliki. U periodu između 2000. i 2006. godine stepen smrtnosti beba iznosio je između 35 i 49 na 1.000 rođenih, dok ukupna smrtnost djece do pet godina iznosi 69 na 1.000 rođenih. To je rezultat izvještaja koji je sačinilo Ministarstvo zdravlja Kosova u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF-om i drugim međunarodnim institucijama. Na osnovu tih podataka u 2006. godini je zabilježeno 28.404 porođaja, od toga je 667 novorođenčadi umrlo, tako da je stepen smrtnosti iznosio 23,15. Taj procenat je u 2000. godini iznosio 29. Iako je stepen smanjen, još uvijek je na Kosovu najveća smrtnost novorođenčadi u ovom dijelu Evrope. Pošto na Kosovu nema uslova za preduzimanje svih hirurških intervencija, posebno na srcu, više od 80 djece čeka da započne liječenje u inostranstvu.



Do kraja avgusta na Dječije kardiološko odjeljenje bolnice Motol stići će još 8 beba sa Kosova.

Dr Škovarnek: "Od vremena kada je došla prva grupa pacijenata sa Kosova, naše Ministarstvo unutrašnjih poslova je vidjelo da smo u stanju napraviti kvalitetnu organizaciju i da je cijela logistika dobro obezbjeđena. Od tog vremena se Medevac orjentiše uglavnom na djecu sa urođenim srčanim manama. Iako su ti pacijenti sa Kosova imali ozbiljne srčane mane i bili u životnoj opasnosti, niti jedno od operisane djece nije umrlo, djeca su se zdrava vratila kući."

Češka vlada će do kraja godine u program Medevec uložiti 5 miliona kruna, što je oko 190.000 eura.

Dr Škovarnek: "U svijetu postoji nekolika centara koja imaju smrtnost jedan posto, a mi tu spadamo. Dječji kardio-centar Fakultetske bolnice Motol je među najboljim po svojim rezultatima, ali i po obimu posla. Godišnje uradimo više od 450 operacija, a to u dječjoj kardio-hirurgiji predstavlja veliki broj."

Opširnije verzije reportaža Gordane Knežević i Anamari Repić možete poslušati u audio verzijama, priloženim uz ovaj tekst.
XS
SM
MD
LG