Dostupni linkovi

SARAJEVO


Specijalni koordinator Pakta stabilnosti Erhard Busek ocenio je da za BiH "nije dobro" što Parlament BiH nije ratifikovao Srednjoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), ali da je dobio potvrdu da će ovaj akt biti usvojen nakon letnje pauze.
On je kazao da sarajevski "Dnevni avaz" da ne bi bilo dobro da BiH ne ratifikuje sporazum, jer su od Zagrebačkog samita Saveta za saradnju drzzava jugoistične Evrope (SEECP), Sarajevo i BiH postali središte regionalne saradnje.
Sporazum nije potpisala ni Srbija.
CEFTA sporazum stupio je 26. jula na snagu u Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Moldaviji i na Kosovu, a najavljeno je da ce u Hrvatskoj poceti da vazi tokom ovog meseca.

RIJEKA
Predsednik Srpskog narodnog veća i zastupnik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac izjavio je za riječki "Novi list" da bi godišnjica vojne akcije Oluja morala da se obeležava tako da bude da u njoj bude "prostora i za jedne i za druge građane Hrvatske. U suprotnom ona će ostati politički podeljena".
On je istakao da sadašnjem način proslave "nema razumevanja za tragediju koja se dogodila Srbima".
Hrvatski predsednik Stjepan Mesich, premijer Ivo Sanader i predsednik Sabora Vladimir Sseks su na godišnjici "Oluje", koja je u nedelju obelezzena u Kninu, kritikovali ranije izjave Pupovca da Hrvatska mora
da se zapita šta slavi – da li uspostavljanje teritorijalnog suvereniteta ili egzodus Srba.
XS
SM
MD
LG