Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I koraljima je teško


Priredio Rinko Golubovic

Istraživači iz izraelskog Nacionalnog instituta za oceanografiju iz Haife donose još loših vijesti povezanih s kemikalijama za čišćenje naftnih mrlja, poznatih kao disperzanti. Ti kemijski spojevi djeluju tako da naftne mrlje razbijaju u sitne kapi. Ponekad se izlijevaju u blizini kolonija koralja, od kojih se mnoge nalaze uz obalna područja, na kojima je smješten i najveći dio proizvodnje nafte te se odvija najveći do transportnih aktivnosti.

Ovo otkriće ukazuje da bi ekipe za čišćenje trebale pokušati fizički spriječiti prodor nafte na koraljne grebene ili dopustiti da se nafta prirodno razgradi, a ne u njihovu blizinu izbacivati kemikalije za čišćenje. Kako bi proučili učinke disperzanata na koralje, znanstvenici su jezgre Stylophora pistillata i Pocillopora damicornis, dviju vrsta koralja koje nastanjuju Crveno more, na 24 sata izložili otopini šest najuobičajenijih disperzanata te su pratili njihovo stanje sljedećih 7 dana. Pokus je dao dramatične rezultate: gotovo su sve koraljne jezgre uginule nakon izlaganja mješavini disperzanata i nafte.

Disperzanti su pobili gotovo dvije trećine koralja, dok sama nafta nije prouzročila abnormalnu smrtnost, objavio je izraelski tim u magazinu Environmental Science & Technology.

"Kombinacija disperzanata i nafte je najsmrtonosnija zbog toga jer su kapljice nafte uvučene u dublju vodu, gdje dolaze u kontakt s malim morskim stvorenjima", kaže pomorski biolog i koautor studije Baruch Rinkevich.

"Ovo otkriće potpuno je u skladu sa zahtjevima za zabranom korištenja disperzanata u blizini koraljnih grebena", rekao je. Richard Aronson iz Morskog laboratorija Dauphin Island u Alabami slaže se da disperzante treba vrlo pažljivo koristiti.

"No, to ne znači da je izbor uvijek jednostavan. Jasno je da će se dogoditi katastrofa izlije li se nafta direktno na koralje, i zato je najbolje rješenje pribjeći disperzantima", rekao je. Pomorski biolog John Bruno sa Sveučilišta Sjeverna Carolina slaže se s njim: "Prije ili kasnije dogodit će se katastrofalno izlijevanje nafte na nekom koraljnom grebenu. Pitanje je hoće li tada ljudi odgovorni za čišćenje imati vremena razmišljati i o rezultatima ove studije?"
XS
SM
MD
LG