Dostupni linkovi

KNIN


U Kninu je u nedelju počela centralna proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti i 12. godišnjice vojne akcije Oluja. Prisustvuju najviši državnci zvaničnici, na čelu sa predsednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i predsednikom Sabora Vladimirom Šeksom.
Oni su na gradskom groblju u Kninu položili vence i zapalili sveće u spomen poginulim braniteljima.
Hrvatska 5. avgust oznaccava kao jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji zemlje, kao datum kada je u vojnoj akciji Oluja 1995. godine oslobođen grad Knin i vraćenu pod ingrerenciju hrvatske države područja koja su četiri godine kontrolisale srpske snage.
U operaciji "Oluja", koja je trajala 84 časa, poginula su 174 hrvatska branitelja, a 1.430 ih je ranjeno. Prema srpskim podacima, stradalo je 2.650 Srba, dok hrvatski izvori navode između 150 i 200 ubijenih.
Za vreme akcije iz Hrvatske je otišlo oko 250.000 pripadnika srpske manjine.
Zajednica Srba u Hrvatskoj u subotu je, povodom godišnjice Oluje, saopštila da je položaj te nacionalne manjine nezadovoljavajući.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG